Три Мистични Светилища и Две Крепости в Сакар и Родопи

Крепост Букелон - Крепост Неузетикон - светилище Глухите камъни - светилище Татул - светилище Перперикон

 

Малка група 20 човека + придружител. ВИП трансферен бус с комфортни седалки + придружител по време на пътуването

От тази екскурзия може да съберете следния брой печати от 100-те Национални туристически обекта: 1

Обща дължина на маршрута от Бургас 650км

Обща степен на трудност 3* от 5* - подходяща за хора в добро физическо здраве, нужни топли дрехи и здрави обувки за студените вечери. 

 

Екскурзия 2 дни – 1 нощувка цена от Бургас  105лв / 92лв дете 

Малка група 20 човека + придружител. ВИП трансферен бус с комфортни седалки + придружител по време на пътуването

Степен на трудност на маршрута – 3* от 5* (подходящ за възрастни хора) 

ПРОГРАМА:

1ви ден

05:00 отпътуване от град Варна, Катедрала

07:00 отпътуване от град Бургас, Младежки дом 160км или 3 часа път

10:00 свободно време за разглеждане на крепост Букелон, край село Маточина и възможност за снимки

11:00 отправяне посока село Мезек 60км 1,5 часа път

12:30 свободно време за разглеждане на крепост Неузетикон, край село Мезек, и за обяд. Препоръчваме да си подготвите сухи пакети за хранене.

13:30 - 14:00 потегляне към скалното светилище Глухите камъни 20км 30 минути път с автобус и 30мин пешеходен тур - лек

14:00 свободно време за разглеждане на светилището и за снимки

15:00 - 17:00 потегляне към Момчилград и настаняване в хотела, свободно време за разглеждане на града. 100км или 2 часа път

 

2ри ден

07:30 - 08:30 Закуска в хотела

08:30 потегляне към скалното светилище Татул - едно от 10-те чудеса на България

09:00 11:00 беседа и свободно време за снимки

11:00 отпътуване за Перперикон 47км или 1 час

12:00 - 14:00 беседа и свободно време за снимки и обяд

14:00 потегляне за Бургас 253км или 3,5 часа

Офертата включва:
• Транспорт с лицензиран автобус от Бургас;

  • Нощувка със закуска в хотел 2*/3*
    • Водач от агенцията по време на пътуването; 
    • Туристическа застраховка с лимит 1000лв за лица на възраст до 70 ненавършени години (лица над 70г не се застраховат).

 

Офертата не включва:
• Входни такси на посещаваните обекти 
• При минимум 6 туристи възможност за трансфер от Варна - 29лв;Обзор - 19лв; Свети Влас, Слънчев бряг, Несебър, Равда, Ахелой - 15лв; Поморие и Сарафово - 8лв.

• При самостоятелно настаняване в стая се доплаща 26лв!

 

 

Описание на посещаваните обекти:

 

Татул

Един от най-величествените мегалитни паметници, открити по нашите земи, е Тракийското светилище край село Татул, община Момчилград. То се намира само на 200 м от селото и на около 15 км от Момчилград.

Светилището представлява скален масив, а върхът му - пресечена пирамида. Комплексът се състои от два саркофага, четириъгълно легло за главния олтар и триметров кладенец. Датиран е от края на V и началото на ІV хил. пр.Хр. За това свидетелстват намерените глинени съдове в региона.

Скалната пирамида и гробниците около нея са оформени през ХVІІІ – ХІ в. пр.Хр., когато светилището преживява своя първи голям разцвет. Наоколо е оформен кръг от глинени олтари, върху които са извършвани жертвоприношенията. Открити са стотици култови предмети – глинени човешки идоли и прешлени за вретено, модели на съдове, предмети от бронз, изображения на Бога Слънце.

При разкопките през 2004 – 2007 г. са намерени и уникални предмети от глина, свързани със слънчевия култ – три колела за макети на Небесна колесница и част от златна маска.

 

Перперикон

Археологическият средновековен комплекс Перперикон е един от най-древните монументални мегалитни паметници, изцяло изсечен в скалите. Той е и една от най-популярните туристически дестинации в България.

Култовата дейност на скалния връх започва още през V хил. пр. Хр. и е свързана с култа към Бога-Слънце на хората от каменно-медната епоха. Тук те създават първото светилище и полагат съдове с храна за боговете. Тези свещенодействия продължават и през цялата бронзова епоха (III-II хил. пр. Хр.). С усъвършенстването на металните сечива става възможно да се дяла твърдата скала. Точно тогава се оформя овалната зала с огромния кръгъл олтар в центъра. Там жреците извършвали свещените ритуали с вино и огън. Именно тези култови практики са характерни за храма на Дионис, дълго търсен в Родопите. Последните археологически проучвания ясно сочат, че той се е намирал точно на Перперикон. Според легендите две съдбоносни пророчества са били направени от олтара на този храм. Първото е предопределило велики завоевания и слава наАлександър Македонски, а второто, направено няколко века по-късно, е предвещало властта и силата на първия римски император Гай Юлий Цезар Октавиан Август.

 

Глухите камъни

Скалното светилище Глухите камъни е сред най-големите тракийски култови обекти. Обхваща няколко огромни, прорязани от дълбоки проломи скални масива. В подножието на един от тях е издълбана скална гробница. В източната част на гробната камера е оформено легло и малка ниша. Встрани има следи от втора, недовършена гробница. В масива на Изток е изсечена стълба, която води до върха, където е оформен басейн. Останалите три скални зъбера са осеяни с над 200 култови скални ниши.

Mястото на светилището е избирано внимателно – изключително красива, респектираща природа и отлична видимост към всички посоки на света. Откроявайки се над околния терен‚ в съзнанието на древните обитатели на Родопите скалните масиви били свещени. За траките височината на скалата олицетворявала ритуала на преминаване от всекидневното към свещеното. Този‚ който се издига‚ изкачвайки стъпалата на светилището‚ които водят към небето‚ престава да бъде човек – стигайки до върха‚ докосван от първите лъчи на слънцето‚ жрецът-свещенослужител прониква в едно друго, ново и чисто пространство...

 

Крепост Неузетикон

В околностите на село Мезек (община Свиленград), на възвишението Калето се издигат останките от средновековна византийска крепост от края на ХІ в. Тя е най-запазеното отбранително съоръжение в Родопите. Крепостта е имала функции на гранична стражева крепост. Охранявала е територии между реките Марица и Арда. Намира се в покрайнините на село Мезек, на 6 км югозападно от Свиленград и само на 1 км от гръцката граница. 

Някои историци смятат, че това е известната от писмените източници крепост Неутзикон, а други учени са на мнение, че на това място се е намирала крепостта Версиникия, край която през 813 г. хан Крум разгромява византийските войски и завладява Тракия.

При няколко археологически разкопки са открити предмети отпреди XI век. Построяването на твърдината се отнася към времето на византийския император Алексий І Комнин (1081-1117 г.). Стените на крепостта ограждат площ от около 7 декара с форма на неправилен четириъгълник с размери 110/60 м и са изградени от ломени камъни, споени с бял хоросан, украсени с три тухлени пояса от външната страна. Крепостната стена е завършвала със зъбери, които са били запазени до 1900 г.

 

Крепост Букелон

Крепостта е разположена върху неголям хълм над с. Маточина, чиито склонове са труднодостъпни, а на места напълно недостъпни, освен от юг, откъдето идва пътят откъм селото. Билото на хълма е сравнително плоско и наподобява малко плато.

Над стръмните склонове на хълма личат останки от стара укрепителна стена, ограждаща платото. В специализираната литература тя е определяна като римска „кастра“, изградена в опус микстум, охраняваща периметъра на град Адрианопол.

По платото личат и някои съоръжения и обекти като водосъдържател, места с култово предназначение и други сферични вдлъбнатини в скалите.

 

 

С предварително записване на: 0889150480, местата са ограничени до 20бр

 

105,00 BGN
The product is added to shopping cart
Price: 105,00 BGN
Please choose: