Short travel #Тайланд

13 March 2019
Short travel #Тайланд

 

Един работен ден е към своя край, а тъй като все още си е студено и зимно, бързах да се прибера у дома. Налях си малък от любимият джентълмен* (бърбън) и карамелените му нотки бързо ме пренесоха на по-топло място....Тайланд – една страна с много лица, с много усмихнати хора и уникална природа.

Колкото и комерсиален да е станал Тайланд, той винаги ще остане в сърцето ми като една от най-красивите и духовно пречистващи държави. Въпреки, че бях около месец там не ми се тръгваше, успях да видя само част него – Ко Чанг, Патая, Банкок, Пукет.

Нека да се върнем от самото начало. Как да стигнем до Тайланд?

 Полетите вече са изключително изгодни, може да летиш до Банкок или Пукет, цената е около 500 евро в двете посоки. Още със слизането на летището е пълно с информация как да се достигнеш до крайна точка, откъде да вземеш бус или такси до мястото където ще отседнеш. Аз си взех гсм-карта на местен оператор още със слизането, и след като имаш интернет, можеш спокойно да комуникираш с България чрез вайбър и подобни. Хотели има колкото искаш, влизаш в гугъл и търсиш, ако не си сигурен, питаш в травел агенция за настаняване . Отсядал съм в няколко различни хотела и вили, има добри и поддържани има и с по-ниско качество. Според джоба и разбира се, както винаги съм казвал.... първо се чете в интернет.. и после те очакват само хубави неща!

Чувството, което ме съпътстваше през цялото време в Тайланд, бе усещането за освобождаването от материалното бреме. Да спрях да мисля за всичко,което е свързано с пари, работа, скъпи играчки и прочие. Спрях да виждам ,,кисели‘‘физиономии на хора около мен просто, защото ги нямаше. Хората тук излъчваха спокойствие и се усмихваха.

Нещото, което аз направих още първия ден на остров Пукет, бе да се огледам за мотор. Цените тук започват от наистина смешните 10лв на ден за малко скутерче,а избора е голям. С мотор, да обиколиш острова е наистина много забавно и най-важното безопасно. Бях си поставил за цел,през следващите 15 дни на острова да бъда всеки ден на различен плаж, да разгледам всичко, което е полулярно като забележителности, но ако тръгна да пиша ще стане много дълго.

Какво успях да направя – посетих огромния монумент на ГОЛЯМАТА БУДА с мотор, бях до град Пукет на тренировка по кросфит, да указа се, че един от най-добрите комплекси в Азия по кросфит е точно там, и хората плащат луди пари за да ги тренират. Признавам, уникална организация. Тренирах с хора от почти всички континенти едновременно, а треньора бе жена от Англия. Видях Мая бей , видях остовът на Джейм Бонд, хранех се по-пазари и капанчета – страхотно вкусна храна, обикалях плажовете.  Тъй като, Пукет е наистина много популярен, не бях открил до момента безлюден плаж.... хмм много исках!  Почнах да се ровя в интернет за плаж, евентуално където няма заведения, построики, джетове и една рускиня в интернет споменаваше за малко плажче в южната част на острова, и с гугъл мапс бързо прегледах релефа и наистина видях едно малко заливче на около 15км от квартирата ми.

На другата сутрин пуснах навигацията на телефона и газ с мотора към мечтания плаж. Да достигнеш до него,не бе толкова лесно,шубраци, тясна пътечка, насекоми, но това, което се открива пред погледа ти е просто неуписуемо. Плаж само за теб, нямаше никои, една стара изоставена къща между палмите, много раци и риби, чиста вода, горещо слънце, пълен кеф. След дълъг престой във водата,уморен,заспах на плажа,но нещо ме накара да се разсъня, явно така е трябвало да стане.Отворих очи, бях легнал по корем и видях, че се гледаме с една  отровна зелена змия на около метър разстояние от мен. Какво да правя? Взех апарата и нащрахах няколко снимки, тъй като, ми трепереха ръцете някои не бяха с добро качество, но вместо да бягам снимах...хах малък гущер отне вниманието на змията от мен и тя бързо ме забрави, като тръгна след него по дърветата. Разсъних се напълно, и се замислих, че това е риска на самотните плажове и гори....Тайланд е пълен с живот, дори на север в джунглите има тигри!

През следващите дни яздих слон, видях рибарското селище над водата Ко Пануи , нещо уникално, пуснах фенер през нощта на плажа Карон, наблюдавах залеза на носа на най-южната точка на острова - Promthep Cape  и още много страхотни неща. Заредих се и то много!

Тайланд е неуписуем и хората са много щасливи там....обещавам ще се върна пак!

Искаш и ти да посетиш Тайланд - виж тук:https: https://www.infopointbg.com/phuket.html или ни се обади 0889150480

 

Стойко Деведжиев работи в туристическата компания ИНФО ПОЙНТ от самото й създаване през 2014 година. Освен, че помага на нашенци да опознаят света, а на чужденците да видят най-красивите и впечатляващи кътчета на България, той самият не спира да пътува.

Следете пътеписите му, маркирани със заглавие “Short Travel” в сайта „infopointbg.com“. Ежемесечно той ще споделя с читателите ни личните си впечатления от кътчета, които сигурно желаете да посетите! Ако събуди интереса Ви, потърсете го в ИНФО ПОЙНТ, за да откриете как можете и Вие да преживеете своето вълнуващо приключение. 

 

За мнозина, Северозапада е тера инкогнита – или непозната земя. Незнайно защо, този безкрайно красив край остава някак по-встрани от обичайните маршрути на пътешествениците. Каним ви да тръгнем заедно из него! Очакват ви старини, природни чудеса, топли хора и автентична България!

read more

Пътешествието този път започва с разкошна вила – истински дворец, на аристократ от старо време. Накъдето и да се обърнеш – мрамор, мозайки, разкош и история. После, към невероятното творение на природата, което не прилича на нищо друго, което сте виждали: Водопадът на сътворението. Родопската нощ споделяме с Момчилград. Сутринта е за селото на края на света – Лисиците. До него стигаме по чуден мост над язовир Студен кладенец. За десерт по пътя обратно е Моняк – крепостта, която има много да разказва на археолозите и предлага панорами, пред които и Микеланджело би замълчал.

read more

Почти пладне е, а ние стоим под сенките на няколко големи дървета пред входа на гара Септември. От тук започва и нашето различно приключение. На крачка от Родопите сме и чакаме часа, в който ще тръгнем към планината. Този път ще пътуваме с влак и то не какъв да е влак, а единствената теснолинейка в страната по линията Септември-Добринище .Ще пресечем Родопите и ще видим кътчета, които са скрити и не могат да бъдат видяни от шосето.

read more