Short travel #Тайланд

13 March 2019
Short travel #Тайланд

 

Един работен ден е към своя край, а тъй като все още си е студено и зимно, бързах да се прибера у дома. Налях си малък от любимият джентълмен* (бърбън) и карамелените му нотки бързо ме пренесоха на по-топло място....Тайланд – една страна с много лица, с много усмихнати хора и уникална природа.

Колкото и комерсиален да е станал Тайланд, той винаги ще остане в сърцето ми като една от най-красивите и духовно пречистващи държави. Въпреки, че бях около месец там не ми се тръгваше, успях да видя само част него – Ко Чанг, Патая, Банкок, Пукет.

Нека да се върнем от самото начало. Как да стигнем до Тайланд?

 Полетите вече са изключително изгодни, може да летиш до Банкок или Пукет, цената е около 500 евро в двете посоки. Още със слизането на летището е пълно с информация как да се достигнеш до крайна точка, откъде да вземеш бус или такси до мястото където ще отседнеш. Аз си взех гсм-карта на местен оператор още със слизането, и след като имаш интернет, можеш спокойно да комуникираш с България чрез вайбър и подобни. Хотели има колкото искаш, влизаш в гугъл и търсиш, ако не си сигурен, питаш в травел агенция за настаняване . Отсядал съм в няколко различни хотела и вили, има добри и поддържани има и с по-ниско качество. Според джоба и разбира се, както винаги съм казвал.... първо се чете в интернет.. и после те очакват само хубави неща!

Чувството, което ме съпътстваше през цялото време в Тайланд, бе усещането за освобождаването от материалното бреме. Да спрях да мисля за всичко,което е свързано с пари, работа, скъпи играчки и прочие. Спрях да виждам ,,кисели‘‘физиономии на хора около мен просто, защото ги нямаше. Хората тук излъчваха спокойствие и се усмихваха.

Нещото, което аз направих още първия ден на остров Пукет, бе да се огледам за мотор. Цените тук започват от наистина смешните 10лв на ден за малко скутерче,а избора е голям. С мотор, да обиколиш острова е наистина много забавно и най-важното безопасно. Бях си поставил за цел,през следващите 15 дни на острова да бъда всеки ден на различен плаж, да разгледам всичко, което е полулярно като забележителности, но ако тръгна да пиша ще стане много дълго.

Какво успях да направя – посетих огромния монумент на ГОЛЯМАТА БУДА с мотор, бях до град Пукет на тренировка по кросфит, да указа се, че един от най-добрите комплекси в Азия по кросфит е точно там, и хората плащат луди пари за да ги тренират. Признавам, уникална организация. Тренирах с хора от почти всички континенти едновременно, а треньора бе жена от Англия. Видях Мая бей , видях остовът на Джейм Бонд, хранех се по-пазари и капанчета – страхотно вкусна храна, обикалях плажовете.  Тъй като, Пукет е наистина много популярен, не бях открил до момента безлюден плаж.... хмм много исках!  Почнах да се ровя в интернет за плаж, евентуално където няма заведения, построики, джетове и една рускиня в интернет споменаваше за малко плажче в южната част на острова, и с гугъл мапс бързо прегледах релефа и наистина видях едно малко заливче на около 15км от квартирата ми.

На другата сутрин пуснах навигацията на телефона и газ с мотора към мечтания плаж. Да достигнеш до него,не бе толкова лесно,шубраци, тясна пътечка, насекоми, но това, което се открива пред погледа ти е просто неуписуемо. Плаж само за теб, нямаше никои, една стара изоставена къща между палмите, много раци и риби, чиста вода, горещо слънце, пълен кеф. След дълъг престой във водата,уморен,заспах на плажа,но нещо ме накара да се разсъня, явно така е трябвало да стане.Отворих очи, бях легнал по корем и видях, че се гледаме с една  отровна зелена змия на около метър разстояние от мен. Какво да правя? Взех апарата и нащрахах няколко снимки, тъй като, ми трепереха ръцете някои не бяха с добро качество, но вместо да бягам снимах...хах малък гущер отне вниманието на змията от мен и тя бързо ме забрави, като тръгна след него по дърветата. Разсъних се напълно, и се замислих, че това е риска на самотните плажове и гори....Тайланд е пълен с живот, дори на север в джунглите има тигри!

През следващите дни яздих слон, видях рибарското селище над водата Ко Пануи , нещо уникално, пуснах фенер през нощта на плажа Карон, наблюдавах залеза на носа на най-южната точка на острова - Promthep Cape  и още много страхотни неща. Заредих се и то много!

Тайланд е неуписуем и хората са много щасливи там....обещавам ще се върна пак!

Искаш и ти да посетиш Тайланд - виж тук:https: https://www.infopointbg.com/phuket.html или ни се обади 0889150480

 

Стойко Деведжиев работи в туристическата компания ИНФО ПОЙНТ от самото й създаване през 2014 година. Освен, че помага на нашенци да опознаят света, а на чужденците да видят най-красивите и впечатляващи кътчета на България, той самият не спира да пътува.

Следете пътеписите му, маркирани със заглавие “Short Travel” в сайта „infopointbg.com“. Ежемесечно той ще споделя с читателите ни личните си впечатления от кътчета, които сигурно желаете да посетите! Ако събуди интереса Ви, потърсете го в ИНФО ПОЙНТ, за да откриете как можете и Вие да преживеете своето вълнуващо приключение. 

 

От пътуванията ми през годините съм разбрал няколко неща – проучваме и тогава тръгваме. Oбща представа и ръчен багаж е напълно достатъчен за моето бизнес пътуване. Истината е, че след Тунис и Дубай, Йордания не ми е била в топ 10. След няколко дни там, бих я нарекъл привлекателна.

read more

Един вълнуващ разказ за едно вълнуващо пътуване из Карибите.

read more

Дяволското гърло е пропастна пещера, която привлича туристите с тайнствената си красота, ревящата стихия на подземния водопад (най-високия на Балканите), образуван от падащите в 42 м. пропаст води на река Триградска, както и с множеството легенди, които разпалват въображението.

read more

"...Когато Октавиан, бащата на Август, водил войската си някъде из отдалечените части и в Свещената планина на Дионис, се допитал до оракула на бога за сина си, било му потвърдено от жреците, че синът му ще стане господар на целия свят, понеже, след като виното се разляло върху олтара, димът се издигнал нагоре над върха на светилището чак до небето - знамение като това, което получил и самият Александър Велики, когато принасял жертва на същия този олтар". Гай Светоний Транквил

read more

От известно време птиците фламинго обитават остров Аруба тихо и спокойно. Преди около 15 години, били развъдени на частния остров Ренесанс, живеейки на плажа, смесени с посетители и гости хотела.

read more
Short travel #Дубай
4 January 2019

Навечерието на Коледа... Хората вече мислят за подаръци, тежки трапези, семейни сбирки... На мен обаче ми е студено и сиво. Ходи ми се някъде! Седя си с чаша от любимото 12-годишно малцово уиски и си мисля: къде е топло, близо и достатъчно екзотично? Египет, ммм, може би... не, Тунис - другия път, Азия е на 12 часа разстояние... Май ще се стоя и тази Коледа в Бургас! Я чакай, а този прехвален Дубай не е ли само на някакви си 5 часа от България? Я да видя билетите по колко са!

read more

Бахамските острови се състоят от 700 острова и над 2 000 скали, поръсени над 100 000 квадратни мили океан. Архипелагът е екологичен оазис, който се гордее с най-чистата вода на планетата.

read more

За мнозина това е мечта за цял живот, за други 13 милиона годишно това е реалност!

read more

Това е един от китайските символи - Великата китайска стена. Тя е световно известна, служила като фон за безброй филми заради славата си и привлича безброй туристи всяка година ... също така е сред 7-те нови чудеса на света!

read more

Дубровник, или както го наричат хърватите, "Перлата на Адриатика" е един от градовете, чиято красота очарова целия свят и привлича много посетители. Това място е богато на историческо наследство, като най-ценната част са впечатляващите градски стени. Независимо дали се интересувате от стари сгради или не, Дубровник няма да ви остави безразличен.

read more

272 от приблизително 6000 гръцки острова са населени. Всеки от тях е красив, фотогеничен, пълен с буйна зеленина и очарователни плажове. С огромния избор на дестинации избирате или със завързани очи на картата на гръцките острови, или започвате малко по-конвенционално планирането на Вашето пътуване. Ние ще Ви помогнем да откриете най-красивия гръцки остров за Вашата почивка!

read more

Курортът Сан Алфонсо дел Мар е построен през 2006 г. в Алгаробо, южно от столицата Сантяго, Чили. Отпред курортът изглежда като типичен хотелски комплекс, но зад сградите се крие басейн със солена вода, който е записан в Книгата на рекордите на Гинес.

read more

Букурещ е наречен "Малък Париж" заради великолепните си сгради и интересни забележителности, нопомнящи френската столица. И ако планирате да разгледате Букурещ през уикенда, ето някои от основните атракции на този завладяващ град:

read more

Да рекламираш продукт или услуга по курортите на Черно море, и в частност Слънчев бряг, е малко по-различно от реклама във вътрешността на страната. Ротацията на потенциалните клиенти е изключително динамична.

read more

Думата „Метеора“ означава буквално „летящ във въздуха“ и разбира се напомня думата метеор. Това, което е създало това рядко геоложко явление, е една от мистериите на природата и има много предположения, въпреки че те остават теории и никоя от тях не е доказана. Но удивителното чудо на природата в комбинация с чудото построено от човека, правят Метеора едно от най-зрелищните места за посещение в Гърция.

read more

Корфу се намира в далечния северозападен край на Гърция, точно до брега на сухопътната граница с Албания. Заедно с малките си околни острови, той е вторият по големина Йонийски остров. В историята Корфу е мястото, където Одисей е потърсил убежище от бурите и където почиват други пътници. Неговите буйни брегове, зелени хълмове и искрящи заливи привличат посетители от 8-ми век пр. Хр. Корфу заема място със стратегическо значение, за който са воювали през векове. Град Корфу е единственият гръцки град, чиито замъци заобикалят града, и един от малкото, които са удържали турците. Вместо да се поддаде на османското нашествие, Корфу остава във венециански ръце, което му придава много по-различно усещане за някои от другите гръцки острови.

read more

Много хора търсят причини да не правят нещо, особенно когато не го познават, но да пътуваш с круиз е УНИКАЛНО ПРЕЖИВЯВАНЕ и то за цял живот. Заслужава си да разчупиш ежедневието.

read more

Преди това те са били място на пребиваване и царуване на князе и царе, представителни великолепни сгради за гости и места за отмора на аристокрацията. Днес сградите и руините са популярни дестинации и романтични места за уикенд за двама. Ще ви покажем най-красивите дворци и замъци в Германия и ще ви разкажем тяхната история.

read more

Италия има красиви, романтични езера, които правят дестинацията незабравима. Използвайте тази кратка класация за италианските езера, за да изберете любимото си езеро в Италия, което да посетите.

read more

1. Следвайте стъпките на Джеймс Бонд Агент 007 проучва Истанбул в предпоследния филм на Джеймс Бонд, Skyfall. Първата сцена на действие се провежда в Капалъ чарши. Най-големият закрит базар на света Капалъ чарши е построен през 1461 г. и има повече от 4 000 магазина. Отворен всеки ден 8.30–19.00. (Beyazıt-Eminönü). За трети път филмът на Джеймс Бонд се снима в Истанбул - градът на два континента: Азия и Европа. Името на първия филм в Истанбул беше „От Русия с любов“, а вторият „Светът не е достатъчен“. „Истанбул е туристическа дестинация номер едно за феновете на 007. Миналото винаги присъства в един модерен град с вълнуващ нощен живот“.

read more