Short travel #Тайланд

13 March 2019
Short travel #Тайланд

 

Един работен ден е към своя край, а тъй като все още си е студено и зимно, бързах да се прибера у дома. Налях си малък от любимият джентълмен* (бърбън) и карамелените му нотки бързо ме пренесоха на по-топло място....Тайланд – една страна с много лица, с много усмихнати хора и уникална природа.

Колкото и комерсиален да е станал Тайланд, той винаги ще остане в сърцето ми като една от най-красивите и духовно пречистващи държави. Въпреки, че бях около месец там не ми се тръгваше, успях да видя само част него – Ко Чанг, Патая, Банкок, Пукет.

Нека да се върнем от самото начало. Как да стигнем до Тайланд?

 Полетите вече са изключително изгодни, може да летиш до Банкок или Пукет, цената е около 500 евро в двете посоки. Още със слизането на летището е пълно с информация как да се достигнеш до крайна точка, откъде да вземеш бус или такси до мястото където ще отседнеш. Аз си взех гсм-карта на местен оператор още със слизането, и след като имаш интернет, можеш спокойно да комуникираш с България чрез вайбър и подобни. Хотели има колкото искаш, влизаш в гугъл и търсиш, ако не си сигурен, питаш в травел агенция за настаняване . Отсядал съм в няколко различни хотела и вили, има добри и поддържани има и с по-ниско качество. Според джоба и разбира се, както винаги съм казвал.... първо се чете в интернет.. и после те очакват само хубави неща!

Чувството, което ме съпътстваше през цялото време в Тайланд, бе усещането за освобождаването от материалното бреме. Да спрях да мисля за всичко,което е свързано с пари, работа, скъпи играчки и прочие. Спрях да виждам ,,кисели‘‘физиономии на хора около мен просто, защото ги нямаше. Хората тук излъчваха спокойствие и се усмихваха.

Нещото, което аз направих още първия ден на остров Пукет, бе да се огледам за мотор. Цените тук започват от наистина смешните 10лв на ден за малко скутерче,а избора е голям. С мотор, да обиколиш острова е наистина много забавно и най-важното безопасно. Бях си поставил за цел,през следващите 15 дни на острова да бъда всеки ден на различен плаж, да разгледам всичко, което е полулярно като забележителности, но ако тръгна да пиша ще стане много дълго.

Какво успях да направя – посетих огромния монумент на ГОЛЯМАТА БУДА с мотор, бях до град Пукет на тренировка по кросфит, да указа се, че един от най-добрите комплекси в Азия по кросфит е точно там, и хората плащат луди пари за да ги тренират. Признавам, уникална организация. Тренирах с хора от почти всички континенти едновременно, а треньора бе жена от Англия. Видях Мая бей , видях остовът на Джейм Бонд, хранех се по-пазари и капанчета – страхотно вкусна храна, обикалях плажовете.  Тъй като, Пукет е наистина много популярен, не бях открил до момента безлюден плаж.... хмм много исках!  Почнах да се ровя в интернет за плаж, евентуално където няма заведения, построики, джетове и една рускиня в интернет споменаваше за малко плажче в южната част на острова, и с гугъл мапс бързо прегледах релефа и наистина видях едно малко заливче на около 15км от квартирата ми.

На другата сутрин пуснах навигацията на телефона и газ с мотора към мечтания плаж. Да достигнеш до него,не бе толкова лесно,шубраци, тясна пътечка, насекоми, но това, което се открива пред погледа ти е просто неуписуемо. Плаж само за теб, нямаше никои, една стара изоставена къща между палмите, много раци и риби, чиста вода, горещо слънце, пълен кеф. След дълъг престой във водата,уморен,заспах на плажа,но нещо ме накара да се разсъня, явно така е трябвало да стане.Отворих очи, бях легнал по корем и видях, че се гледаме с една  отровна зелена змия на около метър разстояние от мен. Какво да правя? Взех апарата и нащрахах няколко снимки, тъй като, ми трепереха ръцете някои не бяха с добро качество, но вместо да бягам снимах...хах малък гущер отне вниманието на змията от мен и тя бързо ме забрави, като тръгна след него по дърветата. Разсъних се напълно, и се замислих, че това е риска на самотните плажове и гори....Тайланд е пълен с живот, дори на север в джунглите има тигри!

През следващите дни яздих слон, видях рибарското селище над водата Ко Пануи , нещо уникално, пуснах фенер през нощта на плажа Карон, наблюдавах залеза на носа на най-южната точка на острова - Promthep Cape  и още много страхотни неща. Заредих се и то много!

Тайланд е неуписуем и хората са много щасливи там....обещавам ще се върна пак!

Искаш и ти да посетиш Тайланд - виж тук:https: https://www.infopointbg.com/phuket.html или ни се обади 0889150480

 

Стойко Деведжиев работи в туристическата компания ИНФО ПОЙНТ от самото й създаване през 2014 година. Освен, че помага на нашенци да опознаят света, а на чужденците да видят най-красивите и впечатляващи кътчета на България, той самият не спира да пътува.

Следете пътеписите му, маркирани със заглавие “Short Travel” в сайта „infopointbg.com“. Ежемесечно той ще споделя с читателите ни личните си впечатления от кътчета, които сигурно желаете да посетите! Ако събуди интереса Ви, потърсете го в ИНФО ПОЙНТ, за да откриете как можете и Вие да преживеете своето вълнуващо приключение. 

 

За мнозина, Северозапада е тера инкогнита – или непозната земя. Незнайно защо, този безкрайно красив край остава някак по-встрани от обичайните маршрути на пътешествениците. Каним ви да тръгнем заедно из него! Очакват ви старини, природни чудеса, топли хора и автентична България!

read more

Пътешествието този път започва с разкошна вила – истински дворец, на аристократ от старо време. Накъдето и да се обърнеш – мрамор, мозайки, разкош и история. После, към невероятното творение на природата, което не прилича на нищо друго, което сте виждали: Водопадът на сътворението. Родопската нощ споделяме с Момчилград. Сутринта е за селото на края на света – Лисиците. До него стигаме по чуден мост над язовир Студен кладенец. За десерт по пътя обратно е Моняк – крепостта, която има много да разказва на археолозите и предлага панорами, пред които и Микеланджело би замълчал.

read more

Маршрут: Пещера Орлова Чука - крепост Червен - Ивановски скални църкви - Русе - Басарбовски скален манастир – Беленски мост - град Елена

read more

Най-изкусният ваятел – природата, е създал чудни пещери в Родопа. Сред тях са Дяволското гърло – дом на най-високия подземен водопад на Балканите; Ягодинската пещера с изобилие пещерни образувания сред които леопардова кожа и изумителните пещерни бисери; Чудните мостове – някогашна пещера срутена от земетресение – или пък лют змей.

read more

На около 75 км от Бургас, в посока турската граница, се намира обширен район, пълен с мистика и артефакти с отлична инфраструктура, подходящ за самостоятелно пътешествие. Това е силно енергийната местност на връх Голямо Градище (710м), който е най-високият връх в Странджа планина от българска страна.

read more

Влизането в страната е разрешено за туристи, въпреки корона вируса, но изискването е 14-дневна карантина. Това, може би, спира туристите да плануват почивка там и съответно плажовете и хотелите остават празни. По тази причина хотелиери и жители на Пукет желаят да работят по отстраняването на този проблем.

read more

Свечеряваше се, когато навлязохме в Априлци. Преминалата току-що лятна буря беше изпразнила улиците на планинското градче. Намерихме хотела лесно, а на входа ни чакаше усмихнатата домакиня и вместо с "добър вечер" ни посрещна с гръмкото "няма ток". Бурята беше лишила града не само от хора по улиците, а и от електричество.

read more

След 9-часов полет пръските от скоростната лодка, водеща ни към остров Дифуши от столицата на Малдиви - Мале, са просто удоволствие. Цветовете на водата са невероятно зрелище от бяло, през тюркоазено, до тъмносиньо, като преминаваме близо до малки, сгушени в необятното синьо, зелени палмови островчета.

read more

"Хубава си, татковино, име сладко, земя рай..." Два реда, а казват всичко. Неземно красиви места, заредени с много енергия и мистика, богата история и прекрасен фолклор. Да, за всичко това има само една дума - България!

read more

В края на Януари месец тази година за първи път бяха събрани в общ годишен календар по-големите винени събития в страната. За зла участ, на една част от ивентите бе сложен печат CANCELLED, а на други датите бяха променени поради рестрикциите, свързани с COVID 19. Всички се надяваме поне планираното за втората половина от годината да се осъществи. Има хора, които ще оспорят необходимостта на създаването на такъв календар, други ще го намерят за нужен, но всъщност той е полезен както за винените любители и пътешественици, така и за организаторите, туроператорите, дори и избите.

read more

Почти пладне е, а ние стоим под сенките на няколко големи дървета пред входа на гара Септември. От тук започва и нашето различно приключение. На крачка от Родопите сме и чакаме часа, в който ще тръгнем към планината. Този път ще пътуваме с влак и то не какъв да е влак, а единствената теснолинейка в страната по линията Септември-Добринище .Ще пресечем Родопите и ще видим кътчета, които са скрити и не могат да бъдат видяни от шосето.

read more

Странджа - дива и непозната, а същевременно на крачка от големия град. Всеки, дръзнал да потегли по пътищата и пътеките на планината, бива посрещнат от все още непокътната природа, а вдишвайки от въздуха, поема дълбоко в себе си от мистиката и духът й.

read more

Всеки от нас е чувал в часовете по биология, че дърветата са "белите дробове" на нашата планета. Те произвеждат част от жизненоважния за всеки жив организъм кислород. Дърветата образуват биомаса, която служи за храна на много организми, също така осигуряват подслон за птици, влечуги, насекоми и бозайници. Тези, както и ред други причини, вдъхновиха екипа на Инфо Пойнт да се заеме с инициативата "Засей дърво за Зелени Родопи"

read more

Във време на пандемия и домашна самоизолация е време да планираме живота си след карантината. Пътуването сред природата и походите са любимо занимание за голяма част от нас и ние в следващите редове ще ви запознаем с един малко познат, но изключително приятен маршрут. Дестинацията ни е мистичната планина Странджа, където ще се потопим в царството на Зелениката

read more

Ахой! В далечината - остров. Името му означава "Островът на слоновете," но напомня на "Островът на съкровищата". Почти убеден съм, че някъде под всичките тези палми има заровено пиратско имане. Прилича обезпокоително много и на островът от "Джурасик парк" - с голяма денивелация, покрит изцяло с гъста тропическа джунгла, а горе - виснали няколко облака.

read more

Да се разходим заедно в дома на кхмерите и най-големия древен град в света – Ангкор. Когато пътуваме, най-напред правим разчет на средствата, нали така Практични сме! 30 USD - толкова струва електронната виза за Камбоджа. Запазил топлината на слънчев Тайланд, ще го оставя зад гърба си и пристъпвам в съвсем различно място, познало жестоки времена и управници, чието наследство личи навсякъде до днес. Камбоджа е земя на контрастите.

read more
Рим - ден първи
23 February 2020

Едва ли има човек,който поне веднъж в живота си да не е чувал фразата „всички пътища водят до Рим“. Е,аз го бях чувала повече от веднъж и беше невъзможно да устоя на изкушението да се гмурна в дълбините на Вечния град. Беше слънчева ноемврийска утрин когато пристигнах на летище Чампино и се отправих към центъра на града с малък автобус.

read more

Величествена и могъща, закрилница, дом и стихия, Тежка народна песен и писък на гайда, Природна аптека и убежище – История, тракийски светилища, римски пътища Пещери, меандри и сгушени къщи, покрити с тикли – От комините – спирали дим се протягат към небето. Агнетата се прибират от паша и чановете пеят в общ меден глас. Из горите все още звучи лирата на Орфей, смирявал зверове, хора, природа. Самодиви вият кръшни хора на планински поляни А сенки на хайдути заничат из вековните борове, на стража. Стеле се мъгла и аромат на пламък, на родопски клин и марудник, Завити в месал от стари времена. Всичко това - и много повече е Родопа.

read more

От пътуванията ми през годините съм разбрал няколко неща – проучваме и тогава тръгваме. Oбща представа и ръчен багаж е напълно достатъчен за моето бизнес пътуване. Истината е, че след Тунис и Дубай, Йордания не ми е била в топ 10. След няколко дни там, бих я нарекъл привлекателна.

read more

Един вълнуващ разказ за едно вълнуващо пътуване из Карибите.

read more
Short travel #Дубай
4 January 2019

Навечерието на Коледа... Хората вече мислят за подаръци, тежки трапези, семейни сбирки... На мен обаче ми е студено и сиво. Ходи ми се някъде! Седя си с чаша от любимото 12-годишно малцово уиски и си мисля: къде е топло, близо и достатъчно екзотично? Египет, ммм, може би... не, Тунис - другия път, Азия е на 12 часа разстояние... Май ще се стоя и тази Коледа в Бургас! Я чакай, а този прехвален Дубай не е ли само на някакви си 5 часа от България? Я да видя билетите по колко са!

read more