Трявна - там, където ще се връщаш винаги /обновена 2021/

Нова дата: 12.11.2022 година

 

Дряновски манастир - пещера Бачо Киро - Трявна - Боженци - град Елена

 

Едно незабравимо пътуване във времето за 2 дни:

 

Малка група 20 човека + придружител с комфортен трансферен бус.

От тази екскурзия може да съберете следния брой печати от 100-те Национални туристически обекта: 4 ( 2 са с дублиран номер )

Обща дължина на маршрута от Бургас 680км

* Степен на трудност: 2 от 10 - Оценката е субективна и e на база натрупан при провеждане на екскурзията опит. Като пример: 10 е най-високата степен на трудност с най-голямо натоварване (като изкачването на връх Вихрен), 1 е без преход и допълнително физическо натоварване.

 

Цена от Бургас: 124лв ( печелиш 1240 точки )

Цена от Варна: 134лв ( печелиш 1340 точки ) 

Вземи тази екскурзия с точки: с 13000точки от Бургас и 14000 точки от Варна

Виж повече за точките тук: https://www.infopointbg.com/cashback.html

 

Описание на програмата:

1-ви ден

5:00 отпътуване от Варна (Катедралата)

07:00 ранно отпътуване от Бургас за Дряновски манастир - пауза по пътя - около 3 часа

10:00 - 11:00  разглеждане на Дряновски манастир

11:00 пешеходен преход до пещера Бачо Киро - 300м или 15мин

12:00 - 13:00 разглеждане на пещера Бачо Киро

13:00 - 14:00 свободно време за обяд

14:00 - 15:00 отпътуване за Трявна и разходка по забележителности

17:00 настаняване в хотела и свободно време

 2-ри ден

08:00 - 09:00 закуска 

09:00  - 09:30 отпътуване за село Боженци

09:30 - 11:30 разходка и свободно време из архитектурно-исторически резерват Боженци

11:30 - 12:30 отпътуване за град Елена

15:30 разходка из забележителностите на град Елена, възможност за покупка на Еленски бут и деликатеси

15:30 отпътуване посока Бургас и Варна

 

Дряновски манастир

Векове наред Дряновският манастир „Св. Архангел Михаил” е сред центровете за развитие на българското християнство и култура и днес продължава да привлича поклонници и туристи. Манастирът се намира на около 6 км от гр. Дряново, по пътя за гр. Габрово.

Дряновският манастир е основан през ХІІ век, по времето на цар Калоян (1168 г. – 1207 г.). За първи път манастирът е построен на 2 км от мястото, на което се намира сега. През 1393 г. османските турци го изгарят до основи, през ХVІ век местните хора го възстановяват на другия бряг на реката, но и този път светата обител е разрушена.

На сегашното си място манастир „Свети Архангел Михаил” съществува от края на ХVІІ век. В манастира имало огромна библиотека, което го превръща в един от най-големите книжовни центрове по време на Възраждането. Кърджалиите (разбойници, действащи обикновено на групи в Османската империя) опожаряват манастира за трети път, но след това той отново е възстановен.

През ХІХ век започва обновяване на светата обител, строят се жилищни постройки, а през 1845 г. е издигнат нов храм.

Манастир „Свети Архангел Михаил” е един от центровете за подготовка на Априлското въстание (1876 г.) за освобождение от османско владичество. При разгрома на въстанието манастирът отново е разрушен. Скоро след това е частично възстановен и на 3 април 1877 г. главният му храм е тържествено осветен.

 

Пещера Бачо Киро

Пещерата Бачо Киро се намира на около 6 км югозападно от гр. Дряново. Входът на пещерата е на 300 м от Дряновския манастир „Свети Архангел Михаил”.

Пещерата се намира в отвесна варовикова 25-метрова скала на надморска височина от 335 метра.

Бачо Киро е първата благоустроена пещера в България - през 1937 г., а от 1940 г. носи името на революционера участник в Априлското въстание (1876 г.) Бачо Киро.

Пещерата е обявена за природна забележителност със заповед No.2810 от 10.10.1962, вписана е и в списъка на Стоте национални туристически обекта.

Бачо Киро представлява сложен лабиринт от пещерни галерии и разклонения, дълъг около 3600 м. Посетителите могат да разгледат пещерата по два маршрута. Първият маршрут е дълъг около 700 м, а обиколката трае 70 минути. Късият маршрут е 350 м и отнема около 30 минути. Пещерата задължително се посещава с екскурзовод, като беседата влиза в цената на билета за вход. Обиколка по дългия маршрут се осъществява само при група от не по-малко от 15 души.

В продължение на хиляди години реките са оформяли пещерните галерии и зали. Красивите пещерни образувания - сталактити, сталагмити и сталактони, са придобили причудливи и разнообразни форми.

В пещерата има ефектно осветление, което позволява да се видят по-добре разнообразните форми на скалите - „Каменното цвете”, „Медузите”, „Самотен сталактон”, „Слона” и др. Особено интересни са „Дъждовната зала”, „Концертната зала” и „Приемната зала”.

Трявна

Град Трявна се намира в централната част на България – на почти еднакво разстояние от София и Варна – около 250 км, на 440 м надморска височина. Градът е разположен в подножието на северните склонове на Стара планина. Населението на Трявна е около 10 000 души.

Според исторически данни в миналото тракийски племена са населявали района около днешния град. Селище има и през ХVІІІ в., а през ХІХ градът вече е културен и занаятчийски център. В периода на Възраждането (XVIII – XIX в.) в Трявна възниква Тревненската художествена школа.

И днес Трявна продължава да пази възрожденския си дух. В центъра се намира един от символите на Трявна - Часовниковата кула. Строена е през 1814 г. и височината й е 21 м. Кулата е обявена за архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение в брой 96 на Държавен вестник от 1967 г.

 

Боженци

Китното габровско селце Боженци е един от най-красивите архитектурни резервати в България. Намира се на 15 км източно от гр. Габрово и впечатлява с добре запазените възрожденски къщи и обществени сгради.

Според древна легенда селцето е основано от търновска болярка на име Божана, която се заселила тук с децата си след смъртта на съпруга си при завземането на столицата Търново от османците. Оттам дошло и името на селцето. Преданието казва, че заедно с Божана тук дошли все богати търновци и донесли със себе си богата култура и традиции.

През XVIII и XIX век местните хора се препитавали предимно с търговия и занаятчийство. Днес тук обаче няма и помен от оживление. Времето е спряло някъде през XIX век. Великолепните къщи на два и три етажа будят възхищение с уникалната си архитектура. Над 100 къщи в Боженци са запазени в автентичния им вид. Днес селцето е сред предпочитаните дестинации за еко и селски туризъм.

 

Даскалоливницата (Архитектурно-исторически комплекс)

Архитектурно-историческият комплекс Даскалоливницата се намира в град Елена, в Стара планина. В него влизат храмовете Св. Никола, Успение Богородично, сградата на Еленското класно училище - известно повече като Даскалоливницата, Гунева къща, Златевата къща, Камбуровия хан. Даскалоливницата е построена през 1844 г. Тя присъства в герба на град Елена.

Днес в Архитектурно-историческият комплекс Даскалоливницата е представена експозиция от учебни предмети

 

Офертата включва:

 - Транспорт с лицензиран автобус от Бургас и Варна;                                                                                                     

 - Нощувка със закуска в хотел 2*/3*

 - Водач от агенцията по време на пътуването; 

 - Туристическа застраховка с лимит 1000лв за лица на възраст до 70 ненавършени години (лица над 70г не            се застраховат).

 

Офертата не включва:
 

- Входни такси на посещаваните обекти                                                                                                               

- Самостоятелно настаняване в хотел се доплаща към туроператора 30лв. /нощувка.                                                                                   

- Застраховка "Отмяна на пътуване" (Покриват се заплатените предварително разходи по договорза        организирано пътуване, които не могат да бъдат възтановени от Туроператора, в случай на събития поради които Застрахованият не може да осъществи пътуването, в размер на договорения лимит.)

 *Възможност за отпътуване от - Варна,Обзор,Свети Влас, Слънчев Бряг, Несебър, Равда, Ахелой,Поморие и Сарафово

*От тази екскурзия може да съберете следния брой печати от 100-те Национални туристически обекта: 4 бр

За повече информация и резервация на телефон +359889150480

 

 

124,00 BGN
The product is added to shopping cart
Price: 124,00 BGN
Please choose: