Трифон Зарезан в Мелник за 3 дни - район Струма

 ОГРАНИЧЕНИ МЕСТА - 13.02.2021!

Едно прекрасно пътешествие във времето из дебрите на  югозападна България + винена дегустация от район Струма

 

Батак - Дорково - Велинград - Банско - Рупите - Роженски манастир - село Хърсово - вила Мелник/ дегустация - Мелник - Златолист - Стобски пирамиди - Рилски манастир - Бургас - Варна

 

Лимитирана екскуризия - ограничени места - подходяща за любители или хора без опит - бутикова изба - уникални културни обекти и гурме преживяване!!!

 

От Бургас - 179лв

От Варна - 189лв

От Стара Загора - 172лв

3 дни - 2 нощувки

 

Малка група 20 човека + придружител. Трансферен бус с комфортни седалки + придружител по време на пътуването

От тази екскурзия може да съберете следния брой печати от 100-те Национални туристически обекта: 6

Обща дължина на маршрута от Бургас 1250км, от Варна 1510км

* Степен на трудност: 4 от 10 - Оценката е субективна и e на база натрупан при провеждане на екскурзията опит. Като пример: 10 е най-високата степен на трудност с най-голямо натоварване (като изкачването на връх Вихрен), 1 е без преход и допълнително физическо натоварване.

 

 

 

 

Програма:

 

 

  1-ви ден  
07:00 - 10:15 Отпътуване от Бургас,посока Батак 310 км
10:15 - 11:15 Разглеждане на Батак  
11:15 - 11:45 Пътуване до с.Дорково 23 км
11:45 - 12:45 Разглеждане на Плиоценски парк и беседа  
12:45 - 13:15 Пътуване към Велинград 15 км
13:15 - 15:30 Свободно време за обяд и разглеждане на парк Клептуза  
15:30 - 17:00 Пътуване към Банско 78 км
17:00 Настаняване в хотела и свободно време  
     
  2-ри ден  
08:00-09:00 Закуска и освобождаване на хотела  
09:00-10:30 Пътуване към Рупите 97 км
10:30-12:00 Свободно време за разглеждане на храм "Св.Петка",минералните извори и къщата на Ванга  
12:00-12:45 Пътуване към с.Златолист 32 км
12:45-13:45 Свободно време за разглеждане на храм "Св.Георги"  
13:45-14:15 Пътуване към Роженски манастир 7 км
14:15-15:15 Свободно време за разглеждане на манастирския комплекс  
15:15-15:45 Отпътуване към с.Хърсово 16 км
16:00-17:00 Дегустация и запознаване с процеса на винификация във Вила Мелник*(цена 10лв на човек)  
17:00-17:30 Отпътуване към хотела и настаняване 10 км
  *който не желае да се включи в дегустацията има свободно време в Мелник  
     
  3-ти ден  
08:00-09:00 Закуска и освобождаване на хотела  
09:00-10:30 Отпутуване към Стобски пирамиди 94 км
10:30-12:00 Време за разходка по екопътеката до Стобските пирамиди-степен на трудност 4 от 5*  
12:00-13:10 Отпътуване към Рилски манастир 28 км
13:10-15:00 Свободно време за обяд и разглеждане на манастира  
15:00-21:00 Пътуване към Бургас с кратки почивки по пътя 511 км
     
     
  Общо: 1221 км

 

Офертата включва:
- Транспорт с лицензиран автобус;

- 2 нощувки със закуска в хотел 2 или 3*;

- Водач от туристическата агенцията по време на пътуването; 

- Туристическа застраховка с лимит на отговорност 1000лв за лица до 70 ненавършени години (лица над 70г не се застраховат).

 

Офертата не включва:

- Входни такси на посещаваните обекти;

- Разходи от личен характер.                                                                                                                        

- Самостоятелно настаняване се доплащат към туроператора 26лв./нощ                                                         

- Застраховка "Отмяна на пътуване" (Покриват се заплатените предварително разходи по договорза организирано пътуване, които не могат да бъдат възтановени от Туроператора, в случай на събития поради които Застрахованият не може да осъществи пътуването, в размер на договорения лимит.)

Описание на посещаваните обекти:

 

Батак

Името на Батак се свързва с героичното Априлско въстание и с жестокото Баташко клане, когато османските войници проявяват нечувано варварство и жестокост към българите. Историята на Батак е запазена в Историческия музей, църква-костница Св.Неделя. Други интересни забележителности са: най-старото праисторическо находище Кременете, крепост Каменишкото кале, Тошбоазкото кале, Кемеров мост.

 

село Дорково

От 19 Септември 2913 година в село Дорково функционира интересен природо-научен музей наречен "Плиоценски парк". В него са представени находки от плиоцена, открити в палеонтологичното находище в местността „Кокалите“ около селото.

Находището е най-голямото познато на палеонтолозите струпване на кости от над 30 вида животни на едно място. Открити са над 600 кости на 15 м2 площ. Това е най-голямото палеонтологично находище на Балканите и втората най-значима експозиция в Европа.
Сградата на музея е дело на арх. Явор Йорданов по идея на Симеон Стоилов. Тя е с цилиндрична форма, изградена от метал и стъклен купол с площ 300 м2.
 
 
Велинград
Красивата природа, минералните извори и благоприятните за лечението на редица заболявания климатични особености правят Велинград предпочитана от български и чужди туристи дестинация. На територията на града са разположени 32 хотела и почивни домове, 2 санаториума, 140 заведения за обществено хранене и развлечения. Модернизирани са 6 почивни комплекса, които предлагат всички видове балнеоложки услуги. Благоустроени са обществените минерални бани и са изградени 22 открити и закрити минерални басейни.
 
 
Банско
Един от най-големите зимни курорти на България е разположен на 925 метра надморска височина в подножието на планината Пирин - на 150 км от София и 96 км от Благоевград. С годините Банско постепенно се утвърди като един от водещите зимни ски курорти в страната и региона, които привличат многобройни български и чуждестранни туристи.
 
 
Рупите
Рупите е защитена местност, която е разположена на около 10 км от Петрич и на 2 км от с. Рупите, в източното подножие на изгасналия вулкан Кожух планина (281 м). Възвишението е изградено от вулканични скали. Името му произлиза от факта, че прилича на наметнат кожух. През 1962 година част от местността Кожух - 0,4 хектара, е обявена за природна забележителност.

Защитената местност Рупите е известна с лечебните си минерални извори с температура 74°C и с дебит до 35 л/сек. Климатът в местността е преходносредиземноморски, което е причина за наличието на средиземноморска тревна растителност и на някои топлолюбиви животински видове. Естествената крайречна заливна гора е съставена главно от бяла топола (Populus Alba).

 

Мелник

Най-малкият град в България (208 души), Мелник, е скътан в южните склонове на Пирин, сред пясъчни пирамиди с причудливи форми. Намира се в община Сандански, област Благоевград, на 175 км южно от София и само на около 30 км от границата с Гърция. Намерените при археологическите разкопки находки от античността свидетелстват за многовековната му история.

Първите писмени сведения за крепостта Мелник се отнасят към началото на XI век. Първите заселници на територията 

на съвременен Мелник са били траките и по-точно тракийското племе Меди, от което произлизал легендарният бунтовник Спартак.

 

Вила Мелник с дегустация - https://villamelnik.com

Собственикът, Никола Зикатанов, е роден в село Капатово, недалеч от винарната, в семейство с над двестагодишна документирана история в лозарството и винарството. Втората, по-мъдра част от живота си, Никола решава да посвети на възраждането на семейната традиция и заедно със съпругата си Любка създават лозе и винарна. Засаждат месни и чуждестранни сортове със съзнанието и амбицията, че ще върнат славата на мелнишкото вино и ще станат частица от Възраждането на района.

Държим в ръцете си ключа за качествено вино – хубаво лозе – с внимателно подбран сортов състав, добре поддържано, обгрижвано, щедро.

Ние вярваме в потенциала на местните сортове, правим смели купажи с редки български и международни сортове и непрекъснато експериментираме. Търсим облика на Мелник във всяко от нашите вина.

 

 

През 2013г. открихме нашата винарна – модерно оборудвана, с всеотдаен и висококвалифициран екип. Още с построяването на винарната широко отворихме вратите и за всички, които обичат виното и искат да съпреживеят създаването му.

През 2015, след многогодишно обучение и работа в чужбина, към семейния бизнес се присъедини нашата дъщеря Милица, за да даде своя принос в създаването на модерната легенда за Мелник.

Ние от Вила Мелник вярваме, че с упорит труд и постоянство, честно отношение към Виното и уважение към Природата и Клиента, можем да произведем отлични вина на световно ниво с Мелнишки темперамент.

 

Стобски пирамиди

Стобските земни пирамиди са едни от най-популярните сред туристите природни обекти в България. Намират се недалеч от с. Стоб, в югозападния дял на Рила планина (Капатишкия). Обявени са за природна забележителност със заповед No.378 от 05.02.1964 заедно с площ от 7.4 ха.

Дебелината на пирамидите е 30-40 м, средната им височина е 6-10 м, а на места достигат до 12 м. Някои от пирамидите са остри и игловидни, други са пирамидални или конусовидни и завършват с „каменна” шапка, достигаща размери 120/80 см, наподобявайки огромни гъби. Основите им са широки и често са слети помежду си. 
Най-много пирамиди има по южния склон. Те са обагрени от светложълто до тъмнокафяво и червено. Живописните им композиции носят различни имена – Кулите, Чуките, Самодивски комини, Зъберите, Братята, Сватовете и др.

 

Рилски манастир

Рилският манастир е един от символите на България и предпочитана туристическа дестинация. Манастирът е разположен в дебрите на Рила планина, между реките Рилска и Друшлявица, на 1147 м надморска височина. Манастирът се намира на около 120 км от София и на 41 км от Благоевград.

Рилската света обител е основана през първата половина на Х век. Историята й е пряко свързана с първия български отшелник св. Йоан Рилски, който се установил в района и се отдал на пост и молитва. Първоначалното място на манастира било в близост до пещерата, която светецът избрал за своя обител. След смъртта му през 946 г., св. Йоан Рилски бил погребан до пещерата, в която е намирал усамотение. Цар Петър (управлявал 927 – 969 г.) пренесъл мощите на Рилския чудотворец в Средец (София) и тогава вероятно той бил канонизиран за светец. Мощите били върнати в Рилската света обител през 1469 г.

 

село Златолист

Хората идват най-вече заради храма “Свети Георги” и спомена за легендарната пророчица, живяла някога тук. Построен е през 1857 година на мястото на църква от 9 век. Изрисуван е целият със странни, противоречащи на каноните на православието изображения.

 

Допълнителна информация:

*Възможност за отпътуване от - Варна,Обзор,Свети Влас, Слънчев Бряг, Несебър, Равда, Ахелой,Поморие и Сарафово
* Необходими документи – валидна лична карта;
* Записване и начин на плащане: 50 % депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване; доплащане – до 3 дни преди датата на отпътуване;
Минимален брой за осъществяване на пътуването – 15 пълноплащащи туристи;
Срок за уведомление при неосъществяване на пътуването от страна на агенцията поради недостатъчен брой записани туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.
* Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване;
*От тази екскурзия може да съберете следния брой печати от 100-те Национални туристически обекта: 6 бр

 

За резервации +359889150480

179,00 BGN
The product is added to shopping cart
Price: 179,00 BGN
Please choose: