Великден за 4 дни в Родопите!

Една приятна комбинация от леки пешеходни маршрути и природни забележителности на най-светлия празник в България - Великден + празничен обяд + борба с яйца + вечерна обиколка на църква + 3 нощувки с закуски+ скрити елементи*!

* скритите елементи са бонуси към обявената програма.Могат да бъдат природни или културни забележителности със стойност!

 

Червената църква - Перущица - Борино - екопътека Струилица - Девин - Дяволско гърло - Чудните мостове - Бачковски манастир

 

Отпътуване от:

 

София - 249лв 

Бургас - 249лв

Варна - 259лв

 

Малка група 20 човека + придружител. Трансферен бус с комфортни седалки + придружител по време на пътуването

От тази екскурзия може да съберете следния брой печати от 100-те Национални туристически обекта: 4

Обща дължина на маршрута от Бургас 950км

Обща степен на трудност 3* от 5* - подходяща за хора в добро физическо здраве, нужни топли дрехи и здрави обувки за студените вечери в планината.

 

Описание на маршрута:

 

I-ви ден (17.04) - Велики Петък

08:00 Тръгване от Бургас посока село Борино с кратки почивки по пътя

11:30-12:00 Разглеждане на Червената църква край Перущица

12:00-12:10 Отправяме се към Перущица

12:10-14:00 Свободно време за обяд и разходка

14:00-16:00 Продължаваме към село Борино

16:00 Настаняване в хотела и свободно време

 

II-ри ден (18.04) - Велика Събота

08:00-09:00 Закуска

09:00-10:00 Отправяме се към началния пункт за екопътека Струилица-Калето-Лъката

10:00-14:00 Разходка по живописната екопътека

14:00-16:00 Свободно време за обяд и разходка в Девин

16:00-16:40 Отправяме се към хотела и свободно време

23:30 Посещение на близката църква за Великденска служба

 

III-ти ден (19.04) - Великден

08:00-09:00 Великденска закуска и борба с яйца

09:00-09:30 Отпътуване към пещера Дяволското гърло - вход срещу заплащане

10:00-11:00 Посещение на пещерата

11:00-11:30 Прибиране в хотела

13:00 Празничен обяд и свободно време ( Обядът включва: Агнешко печено с дроб сърма, зелена салата, десет, плато колбаси и сирена микс местно производство )

 

 

 

IV-ти ден (20.04)

08:00-09:00 Закуска и освобождаване на стаите

09:00-11:00 Отправяме се към скалния феномен Чудните мостове

11:00-12:00 Свободно време за разглеждане и снимки

12:00-13:15 Отправяме се към Бачковски манастир

13:15-15:00 Свободно време за обяд и разглеждане на манастирския комплекс

15:00-19:00 Отправяме се към Бургас с кратка пауза по пътя

19:00 Приблизително време на пристигане в Бургас и София + 2 часа за Варна

 

Възможна промяна на часовете при независещи от туроператора обстоятелства!

 

Описание на посещаваните обекти:

 

Червената църква

Червената църква „Света Богородица“ представлява останки от християнски храм – функционирала от IV до ХIV век късноантична и ранносредновековна базилика при гр. Перущица.

За консервацията и ескпонирането ѝ към 2013 г. са изразходвани над 2,3 милиона лева и паметника е официално открит на 19.04.2013 г. До нея води нова пешеходна алея с дължина 700 м и има изграден посетителски център.

 

Пещера „Дяволското гърло“


Интересен факт е, че нищо, пуснато във водите на Дяволското гърло, не излиза от изхода на пещерата. Правени са множество експерименти с дървесни трупи и различни други предмети, които потъват безследно в подземната река и още повече разпалват любопитството и въображението. Опит с оцветители показва, че минава повече от час и половина, преди водата да измине краткото разстояние от единия до другия отвор, което поражда нови загадки за мащабите на системата от подземни реки.

 

Бачковски манастир


Любимо място за поклонници и посетители е дворът на Бачковския манастир, където има интересни дървета, като райска ябълка или китайски бор. Манастирът е мъжки, действащ и предлага настаняване. Храмовият му празник е на 15 август. Посетителите могат да закупят информационни материали, книги, сувенири, икони. Пътят от паркинга до манастира е осеян с малки магазинчета и щандове, на които се продават керамични, дървени изделия и други сувенири.

 

Чудните мостове

Чудните мостове са скален феномен, известен също с името Скалните мостове. Разположен е в карстовата долина на река Еркюприя в Западните Родопи, на 1450 м надморска височина, в подножието на връх Голям Персенк (2091 м). Скалният феномен се намира на 80 км южно от Пловдив, на 35 км северозападно от Чепеларе и само на 5 км северозападно от село Забърдо. Мостовете са обявени за природна забележителност с постановление на Министерския съвет No.4941 от 18.07.1949.

 

Екопътека Струилица - Лъката - Калето

Екопътеката Струилица е известна още като екопътека Струилица-Калето-Лъката. Намира се в Родопите, близо до Девин. Маршрутът минава през скални образувания, гори и водопади. Има изградени дървени мостчета, заслони, санитарни възли, места за отдих и зона за риболов.

 

Перущица

Град Перущица е разположен в полите на Родопа планина, на 21 км от Пловдив.

Историческият музей в град Перущица се намира в самия център на града – срещу читалището. Създаден е през 1955 г., за да съхрани част от богатата история на това древно селище.

Комплексът включва четири зали. Експозицията в сградата на музея проследява хода на развитие на селището от неолита (VI хил. пр.Хр.) до съвременния му облик. Етнографската експозиция запознава с бита на населението: оръдия на труда, облекло, съдове, накити. 

Особено внимание е обърнато на периода преди Освобождението (1878 г.). Интересни са оригиналната въстаническа униформа от 1876 г., пушката на Спас Гинов (една от жертвите на клането в Перущица при потушаването на Априлското въстание от 1876 г., който първо убива семейството си, след това и себе си, за да не попаднат в ръцете на османците), картината "Защитата на Перущица" от художника Д. Добрев, лични вещи и оръжие.

Част от музея е църквата „Св. Архангели Гавраил и Михаил”, в която по време на Априлското въстание перущенци са се крили и 7 дни са се сражавали за живота и свободата си. Строена е от брациговски майстори през 1847 – 1848 г. В каменен саркофаг се съхраняват костите на революционерите. На източната стена на голяма мраморна плоча са написани имената на загиналите, а близо до саркофага е поставена скулптурната група "Кочо". Въстаникът Кочо Честеменски е един от многото перущенци, сложили край на живота си заедно със семействата си, за да не попаднат в ръцете на турците.

Друга интересна забележителност, намираща се в непосредствена близост до църквата, е Дановото училище - първото класно училище в града. През 1876 г. училището е превърнато в болница, функционираща със средствата на лейди Емили Странгфорд (английска общественичка, която организира събирането на помощи за пострадалото българско население след потушаване на Априлското въстание).

Над града, на хълма Власевица, се извисява величествен монумент – Паметник на трите поколения. Той е построен в чест на загиналите по време на Априлското въстание. Намира се на около километър от града – до него се достига по асфалтов път – с кола или пеша. От паметника се открива гледка към цялата околност, град Пловдив и планината Родопи.

В музея се продават информационни материали и сувенири.

 

Девин

Град Девин се намира в южната част на България, на 45 км от град Смолян и на 220 км от София. Девин е разположен на 710 м надморска височина, в югозападната част на Родопите. Населението на града е около 7200 души.

Девинският район спада към преходно-континенталната климатична зона. Климатът се характеризира с по-ниски летни температури и по-обилни валежи през зимата. Средните годишни температури се движат от 4° С за най-високите части на района до 10° С за по-ниските. Есента е по-топла от пролетта. Важен фактор за развитието на балнео и СПА туризма е чистият въздух в района.

Девин е прочут основно с минералните си извори, като температурата на водата варира от 16º до 76 ºС. Минералните извори при село Беден, на 12 км от Девин, извират с температурата от 76° С. Чрез топлопровод около 4.5 л/сек. от дебита се отвеждат в Девин. В западната част на Девин е сярното изворче с температура от 16° С. Минералният извор в местността Посестра с температура 37° С се намира в долината на река Въча, на 6-7 км от Девин.

Водата е сулфатна, хидрокарбонатно-натриева. В Девин и района има още няколко извора с различен дебит на водата и температура.

 

село Борино

Село Борино се намира на 1140 м. надморска височина, в Западната част на Орфеевата планина Родопи. То е разположено в котловина, която е сякаш огромна черга изтакана от ръцете на боринчанките. Цветовете в нея са взети от природата-зелено от картофените ниви и обширните ливади, кафявите нишки са многото горски пътеки водещи до места непознати за човека. Борино е пример за етническа толерантност, където живеят като съседи-българи, турци, българи-мохамедани и роми, за които има поговорка, че са по-близки от роднина.

Предполага се, че селището е възникнало по време на османското владичество на мястото на юрушка стоянка - периода 1750г.-1800г. Първите писменни данни за селото са от 1842г. В землището му са открити:палеолитно находище, следи от първобитния човек от мустерската епоха и тракийски некропол от 10-11 век, съответно в местностите Чакмаклъ,Чакмаклъдере и в сегашната местност "Валтата". Една от люлките на европейската цивилизация е планината Родопи. Първобитните хора са живели тук 65 000- 60 000 пр. Хр. Първите следи от човешко присъствие в нея /Родопи/ са открити в селото, близо до хижа “Орфей”- кремъчни оръдия на труда.

 

Офертата включва:

- Транспорт с лицензиран автобус;

- Водач от туристическата агенцията по време на пътуването; 

- Туристическа застраховка с лимит на отговорност 1000лв за лица до 70 ненавършени години (лица над    70г не се застраховат).                                                                                                                       

- 3 Нощувки със закуска хотел 3* - хотел ТИМ, село Борино

- празничен обяд - тристепенно меню (агнешко с дроб сърма, салата и десерт)

 

Офертата не включва:

- Входни такси на посещаваните обекти;

- Разходи от личен характер                                                                                                                        

- Застраховка "Отмяна на пътуване" (Покриват се заплатените предварително разходи по договор за организирано пътуване, които не могат да бъдат възстановени от Туроператора, в случай на събития поради които Застрахованият не може да осъществи пътуването, в размер на договорения лимит.)

 

Допълнителна информация:

*Възможност за отпътуване от - София, Варна, Обзор, Свети Влас, Слънчев Бряг, Несебър, Равда, Ахелой, Поморие и Сарафово

* Необходими документи – валидна лична карта;

* Записване и начин на плащане: 50 % депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване; доплащане – до 3 дни преди датата на отпътуване;
Минимален брой за осъществяване на пътуването – 15 пълноплащащи туристи;
Срок за уведомление при неосъществяване на пътуването от страна на агенцията поради недостатъчен брой записани туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.
* Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване;

 

За резервации +359889150480

 
 

 

 

 
 

 

 

249,00 BGN
The product is added to shopping cart
Price: 249,00 BGN
Please choose: