Първенецът на Пирин планина - Вихрен 2914м и Влахини езера

 Следваща дата: 2022 година

 

Да изкачиш връх Вихрен е предизвикателство за духа и тялото! 

Заедно по "царския път" до първенецът на Пирин през Влахинско езеро!

 

Банско - хижа Вихрен - Влахини езера - връх Вихрен

 

* Степен на трудност: 10 от 10 - Оценката е субективна и e на база натрупан при провеждане на екскурзията опит. Като пример: 10 е най-високата степен на трудност с най-голямо натоварване (като изкачването на връх Вихрен), 1 е без преход и допълнително физическо натоварване.

Предимството да изкачите Вихрен с нас: Двама водачи: Местен планински водач и водач с опит в планината от Инфо Пойнт. Малко и компактна група, съобразяваме темпото с най-бавния.

Нужна ли е специална екипировка? Не, стандартна туристическа.

- Туристически обувки с грайфер, ветровка, дъждобран и полар, раница и щеки, слънчеви очила и слънцезащитен крем. Храна - протеинови барове, ядки, бързи въглехидрати (шоколад), вода 3 литра, аспирин

За кога е подходяща тази екскурзия?

Всеки в добро здравословно състояние и физическа подготовка. Голяма денивелация за къса отсечка. 

Искаме да подчертаем, че това не е състезание и ние съобразяваме темпото!

 

Цена от Бургас - 119лв ( печелиш 1190 точки )

Цена от Варна - 129лв (печелиш 1290 точки )

Цена от Стара Загора - 109лв ( печелиш 1090 точки )

Вземи тази екскурзия с точки: с 12500 точки от Бургас и 13500 точки от Варна

Виж повече за точките тук: https://www.infopointbg.com/cashback.html

 

Описание на програмата:

1-ви ден

04:30 – Отпътуване от Варна

06:30 – 12:30 – Отпътуване от Бургас към Банско с кратки почивки по пътя

12:30 – 14:30 – Разглеждане на родната къща на Никола Вапцаров в Банско,която е част от 100-те национални туристически обекта  и свободно време за обяд

14:30 – 14:45 – Отпътуване за Минерален плаж Добринище *

14:45 – 17:00 – Свободно време за релакс в комплекс Alpha Spa & Pool. Комплексът е предпочитано място за отдих, забавления и приятни развлечения. Съчетава в себе си близостта до природата, 2 басейна с приятна за плуване и релаксация минерална вода, атрактивни открити барове – в басейна и с изглед към басейна, уютен ресторант и безопасен детски кът с малък детски басейн (входна такса – 10 лв на човек)

17:00 – 17:15 – Отпътуване към хотел в Банско,настаняване и свободно време

*който не желае да посети минералният плаж  има свободно време в Банско

 

2-ри ден

06:30 – 07:30 – Закуска сух пакет,ранно освобождаване на стаите и отпътуване към хижа Вихрен – отправна точка за похода към връх Вихрен

07:30 – 16:00 – Поход към връх Вихрен по Царския път. По пътеката към най-високия връх в Пирин и втори по височина в България, ще направим почивка в седловина Кабата, откъдето ще се насладим на чудно красивата гледка към Влахинско езеро.*

16:00-22:00 – Отпътуване към Бургас с кратки почивки по пътя

22:00 – Приблизително време на пристигане в Бургас

00:00 - Приблизително време на пристигане във Варна

*препоръчваме да си приготвите сух пакет за обяд за ден 2-ри

 

Изкачването е възможно да се осъществи само при подходящи атмосферни условия.

Възможна отмяна на пътуването при неблагоприятно време  ( буря, обилен снеговалеж и други ).

При липса на основни елементи, от туристическата екипировка, е възможно да не бъдете допуснати до мероприятието.

 

Описание на посещаваните обекти:

 

Връх Вихрен

Връх Вихрен (2914,7 м) е най-високият връх в Пирин, втори по височина в България и трети на Балканския полуостров, след Мусала (2925 м) и Митикас (2918 м). Разположен е на главното било в Северен Пирин, между реките Бъндерица и Влахинска. На север се свързва с връх Кутело чрез седловината Премката, а на юг с Овинати връх (Хвойнати) чрез Кабата. Около него са разположени циркусите Голям и Малък Казан, циркусът на Влахинската река и недооформеният циркус Кабата. Гледан от север и североизток, върхът прилича на трапец, а от юг и югоизток на четиристенна пирамида.

С връх Вихрен завършва мраморната част от главното било на Пирин. Горната половина, северните и източните склонове на върха са изградени от мрамори, които на места се спускат до нивото на река Бъндерица. Под мрамора лежат калциево-силикатни скали, заемащи средната част на западните и северозападните му склонове. Под тях има подложка от гранит. Контактът между двата вида скали много ясно си личи при седловината Кабата.

 

Влахини езера

Влахините (Влахинските) езера са група от пет езера в Пирин, разположени между върховете Вихрен на североизток, Хвойнати на изток, Муратов на юг и рида Гредаро на запад. Те дават началото на едноименната Влахинска река (ляв приток на Струма). Наричани са още Влахински езера, като името им идва от село Влахи, в чието землище са разположени езерата. Самото село се намира значително по-ниско по течението на реката. Езерата са встрани от туристическите пътеки и рядко биват посещавани, но се виждат добре от околните върхове и от седловината Кабата. Те са пет, като едното от тях (второто по височина) определено доминира. То дава около 80% от общата площ на езерата, която надхвърля 85 декара и е отделено от останалите. Езерата не са напълно изследвани, поради което липсват някои точни данни.

 

Байкушевата мура

Високо в дебрите на Пирин планина, в местността Бъндерица ви очаква среща с величието на природата, материализирано от един гигант, който е с възрастта на Българската държава. Става въпрос за Байкушевата мура - най-старото иглолистно дърво у нас.

 

Гигантът се намира на 1930 метра височина вдясно от пътя за хижа "Вихрен" и на около 300 метра над хижа "Бъндерица".
Байкушевата мура е от вида черна мура (Pinus leucodermis) и е на възраст около 1300 години. Видът е ендемичен за Балканския полуостров и освен на него расте само в южноиталианската област Калабрия. У нас вирее основно в Рила и Пирин, среща се и в граничната планина Славянка. Единственото по-старо дърво в България е дъба от село Гранит, Старозагорско, чиято възраст приближава 1700 години.

 

Байкушевата мура е открита от лесовъда Костадин Байкушев през 1897 година. Той получава задача от княз Фердинанд да изследва горите на Пирин, Пелистер и Атон. Тогава тези земи все още са били под османска власт и за експедицията е било взето специално разрешение. По това време в района бушува голям пожар, а дървото оцелява като по чудо. Възрастта му е определена от Байкушев с помощта на преслеров свредел от Германия. Още тогава мурата е оградено по заповед на княза и започват грижи за неговото опазване.

 

Смята се, че бащата на Никола Вапцаров - воеводата Йонко, е дал името на дървото в чест на неговия откривател. През 1980 г. Пирин е обявен за Национален парк, а това засилва мерките за опазването на мурата. Днес за нея се грижи община Банско, както и множество природозащитни организации.

 

Офертата включва:

- Транспорт с лицензиран автобус;

- Водачи от туристическата агенцията по време на пътуването и местен планински водач; 

- Туристическа застраховка с лимит на отговорност 1000лв за лица до 70 ненавършени години (лица над 70г не се застраховат).                                                                                                                 

- Нощувка със закуска хотел 2* 

 

Офертата не включва:

- Входни такси на посещаваните обекти;

- Разходи от личен характер.                                                                                                                   

- Застраховка "Отмяна на пътуване" (Покриват се заплатените предварително разходи по договорза организирано пътуване, които не могат да бъдат възтановени от Туроператора, в случай на събития поради които Застрахованият не може да осъществи пътуването, в размер на договорения лимит.)

- планинска застраховка

 

Допълнителна информация:

*Възможност за отпътуване от - Варна,Обзор,Свети Влас, Слънчев Бряг, Несебър, Равда, Ахелой,Поморие и Сарафово

* Необходими документи – валидна лична карта;

* Записване и начин на плащане: 50 % депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване; доплащане – до 3 дни преди датата на отпътуване;
Минимален брой за осъществяване на пътуването – 15 пълноплащащи туристи;
Срок за уведомление при неосъществяване на пътуването от страна на агенцията поради недостатъчен брой записани туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.
* Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване;
*От тази екскурзия може да съберете следния брой печати от 100-те Национални туристически обекта: 1 бр.

* За Ваша по-голяма сигурност е задължително да си направите планинска застраховка!   

За резервации +359889150480

 

119,00 BGN
The product is added to shopping cart
Price: 119,00 BGN
Please choose: