Водопадът на Сътворението - 3 нови и кратки пътеки за мераклии в Родопите!

 

Едно пътешествие за два дни в Източни Родопи - спиращи дъха гледки и невероятна природа с Инфо Пойнт!

 

вила Армира - Крумовград - водопад на Сътворението - Момчилград - въжен мост Лисиците - светилище Чит Кая - крепост Моняк - Хасково

 

Дата 13.06.2020

Цена от  Бургас: 107лв

Цена от Варна: 119лв

 

Като отговорни граждани и туристи най-учтиво Ви молим в планината да спазвате следните правила:

  • отклоняване от пътеките;
  • замърсяване с битови и др. отпадъци;
  • бране, събиране, отрязване, изкореняване или друг начин на увреждане на екземпляри от растителни видове;
  • убиване, улавяне, преследване, обезпокояване или друг начин на увреждане на екземпляри от животински видове;
  • палене на огън и бивакуване.

 

Една екскурзия с пешеходен преход от общо 5 часа за два дни!

Малка група 20 човека + придружител. Трансферен бус с комфортни седалки + придружител по време на пътуването

Обща дължина на маршрута от Бургас 610км, от Варна 870км

Обща степен на трудност 3* от 5* - подходяща за хора в добро физическо здраве, нужни топли дрехи, здрави обувки и дъждобран за пътеките и ветровитата планина. Вода и сух пакет са препоръчителни да си носите.

 

Описание на маршрута:

I ден

7:00 ч. -  Отпътуване от Бургас в посока Вила Армира

                  с кратка почивка по пътя                                                      227 км.

11:00 ч. – Достигане на Вила Армира                                                 

12:30 ч. – Отпътване  за   Крумовград                                                       70 км.

13:30 ч. – Свободно време за обяд

15:00 ч. -  Отпътуване за село Долна Кула ,махала Метла                            9 км.

15:20 ч. – Достигане на изходна точка за поход  до

                   Водопада на Сътворението и разходка 30 мин. в посока

17:00 ч – Отпътуване за Момчилград                                                         32 км.

18:00 ч. – Пристигане в Момчилград ,настаняване в хотела

                   и свободно време 

 

II ден

8:00-9:00 ч. – Закуска и освобождаване на стаите

9:00 ч. – Отпътуване  за село Широко поле                                                23 км.

9:30 ч. - Достигане до село на село Широко поле  и

               Начало на похода към с.Лисиците и Чит Кая ( сух пакет е препоръчително ) –

преход 1 час в посока

13:30 ч.  - Отпътуване  към  крепост Моняк    и преход 30мин в посока                                                        

15:30 ч. – Отпътуване за Хасково   и кратка пауза                                        44 км.

17:30 ч. – Отпътуване за Бургас  с кратка почивка по пътя                          202 км.

20:30 ч. –Пристигане в Бургас

 

                                                                                                         Общо: 607 км

 

Възможно е отклонение от дадените часове и маршрути по независещи от туроператора обстоятелства.

 

Описание на посещаваните обекти:

 

Светилище Чит Кая

В превод Чит кая означава зиданата скала, името идва от „чит” – зид, дувар и „кая” – скала, канара. На скалния комплекс е имало тракийска крепост, изградена от камъни без спойка, която не е добре проучена. Според оскъдните изследвания в района крепостта датира от ІV – І в. пр. н.е., заемала е билото на продълговат връх, а крепостната й стена е опасвала площ от около 1200 кв. метра. На стръмните скали от южната страна са издълбани десетки скални ниши – около 50 на брой, с различна форма (елипсовидни и трапецовидни) и нееднакви размери, разположени в три реда. Днес може да се види запазеният скален венец с впечатляващи естествени образувания, в които човешкото око различава форми на лица, животни и предмети, а вървейки край тях, може да наблюдавате изваяните от природата риба, птица, череп, извънземното.

 

Вила Армира

Един от най-интересните паметници от епохата на Римската империя – вила „Армира”, се намира в Южна България, на 4 км югозападно от Ивайловград.

През 1964 г., при строеж на язовир строителите случайно попадат на следи от антична сграда. При последвалите археологически разкопки са разкрити останки от крайградска вила от периода на римското владичество по наши земи. Тя става популярна под названието вила „Армира”, по наименованието на малката рекичка, приток на река Арда, на брега на която е построена.

Вилата е луксозна, със забележителна планова схема, пищна мраморна украса и оригинални подови мозайки. Тя е един от най-ранните и най-точно датирани вилни комплекси от римско време, проучени до момента в България, и най-богатият частен дворец от този период, разкрит в днешните български земи. Построена е през втората половина на I в. н.е. от виден тракийски аристократ като център на голямо поземлено владение в долината на река Армира. На площ от 3600 кв. м, сред красива градина за разходки, се е издигала внушителна двуетажна жилищна сграда с панорамна тераса и значителен брой различни помещения, ограждащи под формата на буквата “П” открит басейн в средата. Само на първия етаж помещенията са били 22.

С течение на времето вилата става тясна за нейните собственици и в началото на III в. е била разширена на изток с изграждане на просторна зала за гости - триклиниум, и сервизни помещения към нея. В част от сградата е имало римска отоплителна система - хипокауст, следи от която се виждат и днес.

Още през първата половина на II в. към вила „Армира” се създава ателие за художествена обработка на добивания в околностите й бял мрамор, като тук са поканени да работят майстори от град Афродизия в Мала Азия, известен с най-голямата през римската епоха скулптурна школа в света. Благодарение на тях вилата постепенно придобива блясъка и разкоша на истински дворец от Римската империя.

Целият първи етаж е бил облицован със съвършено изработени мраморни плочи и пана. Те покривали стените на коридорите и всички представителни помещения от пода до тавана, както и самия басейн, около който е имало стенна колонада и красива ограда. При разкопките са намерени почти 3000 фрагмента от мрамор в много добро състояние.

По обем, разнообразие и качество на мраморната украса вила „Армира” остава единственият подобен паметник не само в днешните български земи, но и в границите на някогашните римски провинции на Балканите, а стенната й декорация я прави уникален паметник на античната архитектура и изкуство.

Подовете на всички помещения и коридори са били покрити с високохудожествени мозайки с традиционни за античната живопис мотиви. Особено ценна е мозайката от господарската спалня, в чийто северен край е изваян портрет на собственика от първата половина на II в. с двете му деца - единствените портрети върху мозайка от римската епоха, намерени досега в България.

Специален интерес представлява и по-късната мозайка от триклиниума (началото на III в.), с изображение на Медуза Горгона - символ, който се повтаря многократно в декорацията на вилата. Това е най-голямата като количество и разнообразие мозаечна находка в България, надвишаваща по обем всички останали открити мозайки по днешните български земи.

След близо 300 години разцвет, през втората половина на IV в. вила „Армира” е била опожарена и разграбена. Разрушаването й се свързва с голямото опустошение на околностите на Адрианопол през 378 г., когато римската армия под командването на император Валент (364 – 378 г.) е разбита от готите.

Вилата е обявена за архитектурен паметник в бр. 67 на Държавен вестник от 1968 г.

 

Крепост Моняк

Крепостта Моняк е разположена в Родопите, на 586 м надморска височина. Тя се намира на 11 км източно от гр. Кърджали, до с. Широко поле. Построена е през XII – XIII век. Тя е една от най-високо разположените и най-големи средновековни крепости в Родопите със защитена площ над 50 дка. Достъпът до нея е труден, защото теренът е стръмен, на места почти отвесен.

Крепостта е имала важна стратегическа роля, тъй като е пазела прохода Железни врата и подстъпите на средновековния град, разположен около манастира „Свети Йоан Продром“, намиращ се в днешния град Кърджали.

През 1206 г. крепостта е обсадена от латините по време на Четвъртия кръстоносен поход. Тук именно е коронясан за втори и последен император на Латинската империя Хенри (брат на загиналия Балдуин Фландърски).

Веднъж стигнали до крепостта, пред очите на туристите се открива невероятна гледка към язовир „Студен кладенец” и град Кърджали. Преживяването си заслужава трудното изкачване.

 

Въжен мост Лисиците

През 1993г единственият достъп до с. Лисиците – въженият мост, е разрушен от водната стихия. Това налага извършване на основен ремонт, което всъщност води до изграждане на нов мост по съвременна технология. Това е най-дългият въжен мост в България. Разстоянието между пилоните му е 260м. Изграден е в най-тясната част на яз. "Студен кладенец". Районът е изключително красив.

До моста се достига от с. Широко поле или по жп линията, като се слиза на сп. Желязна врата и се продължава в посока с. Широко поле. Мостът се вижда добре от линията. Красива гледка е и от крепостта "Моняк".

 

Водопад на Сътворението

Намира се на около 30 минути пешеходен преход от махала Метлите на село Долна Кула. Базалтови скали обграждат красивия водопад.

 

 

Офертата включва:

- Транспорт с лицензиран автобус;

- Водач от туристическата агенцията по време на пътуването; 

- Туристическа застраховка с лимит на отговорност 1000лв за лица до 70 ненавършени години (лица над 70г не се застраховат).                                                                                                                 

- Нощувка със закуска хотел 2* или 3*

 

Офертата не включва:


- Входни такси на посещаваните обекти;

- Разходи от личен характер                                                                                                                        

-Застраховка "Отмяна на пътуване" (Покриват се заплатените предварително разходи по договорза организирано пътуване, които не могат да бъдат възтановени от Туроператора, в случай на събития поради които Застрахованият не може да осъществи пътуването, в размер на договорения лимит.)

 

Допълнителна информация:

*Възможност за отпътуване от - Варна,Обзор,Свети Влас, Слънчев Бряг, Несебър, Равда, Ахелой,Поморие и Сарафово                                                                                                                                                           

* Необходими документи – валидна лична карта;                                                                                     

* Записване и начин на плащане: 50 % депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване; доплащане – до 3 дни преди датата на отпътуване;

Минимален брой за осъществяване на пътуването – 15 пълноплащащи туристи;

Срок за уведомление при неосъществяване на пътуването от страна на агенцията поради недостатъчен брой записани туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.

* Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване;

 

За резервации +359889150480

 

107,00 BGN
The product is added to shopping cart
Price: 107,00 BGN
Please choose: