• Home »
  • Blog »
  • Виненият туризъм и различните му публични прояви

Виненият туризъм и различните му публични прояви

24 July 2020
Виненият туризъм и различните му публични прояви

В края на Януари месец тази година за първи път бяха събрани в общ годишен календар по-големите винени събития в страната. За зла участ, на една част от ивентите бе сложен печат CANCELLED, а на други датите бяха променени поради рестрикциите, свързани с COVID 19. Всички се надяваме поне планираното за втората половина от годината да се осъществи. Има хора, които ще оспорят необходимостта на създаването на такъв календар, други ще го намерят за нужен, но всъщност той е полезен  както за винените любители и пътешественици, така и за организаторите, туроператорите, дори и избите.

В последните няколко години винените любители често биват поставени пред дилема кое винено изложение да посетят поради съвпадение на датите на провеждането им. Всеки организатор има своите съображения за избора на дата, но като че ли някои пренебрегват вече обявените винени събитие за същия период. Да, първият по време печели по право, но е коректно и да не се нарушава традицията в периода на провеждане на което и да е винено събитие. Обясняваме си го с различните таргет групи, към които са насочени тези изложения, а именно винени професионалисти и любители. Регионалният характер, който някои организатори придават на своите събитията също ги кара да действат независимо в избора си на период за провеждане.  Някои от ивентите от своя страна са съобразени с културния календар на събитията в съответния район, което ги обвързва с конкретни дати.

Кое е общото между всички тези изложения, най-общо наречени винени събития?

Това са винените любители, хората търсещи преживявания свързани с виното, нови изби, нови реколти, търсещи срещи с технолозите на любимите им вина, търсещи да опитат това, което не могат да намерят в търговската мрежа. Винените професионалисти са винени любители (съдейки по основната дума „любов”), но не винаги винените любители са професионалисти, а именно те са по-голямата част от консуматорите на тази божествена напитка.

В България винените ценители не са толкова много, че да бъдат поделяни между различни винени събития. Такива изложения би трябвало да бъдат провеждани, за да се достигне именно до тях, разбира се и до бизнес партньори, но колкото повече винени ценители посетят изложението, толкова повече работа ще създадат впоследствие именно на бизнес партньора, било той ресторантьор, собственик на винен магазин/ бар, пък дори и износител на вино. А в крайна сметка от такова съвпадение на датите страда винения ценител, който или няма да успее да посети едно от изложенията или няма да отдели достатъчно време, за да му се наслади изцяло, бързайки да достигне до другото такова. Избите с малък екип трудно успяват да съчетаят двата ивента и често избират само един, а тези, които са съумели да са навсякъде и да платят таксата си за участие, често остават разочаровани от липсата на посещаемост.

Е, за наша радост тази година тези съвпадения са рядкост!

Ролята на винените изложения и фестивали във винения туризъм 

В повечето публикации и блогове в България виненият туризъм е свързан предимно с винарските изби и туристическите услуги, които предлагат посещения на лозови масиви, дегустации, обяди или вечери, нощувки и различни събития. Практично за читателите се дават препоръки за предварителни резервации и уговорки за предпочитани вина, уточняване на цените и възможности на сервиране на храна, дори и вземане на детегледач, ако пътувате с деца. Почти никъде винените изложения не са посочени като друго лице на винения туризъм, а те достойно заемат своето място, редом до физическото посещение на избите.

Винените изложения и фестивали рядко са насочени само към жителите на даден регион. Една част от посетителите са местни или почиващи, други пътуват от по-далечни дестинации, за да му се насладят, трети съчетават ивента с почивка или екскурзия в региона. Всички те са туристи, водени от интереса към виното, като често пътуват организирано или индивидуално. Не са малко случаите, в които тези изложения и фестивали са включени в програмата за винен тур на туроператорите. За да промотира един туроператор дадено събитие, в комбинация с посещения на изби в региона, сред чуждестранни винени ценители, винени експерти или партньори в туризма, датите трябва да са предварително обявени, по възможност в края на последното му издание. Ето и значимостта на Годишния календар на винените събития в този случай. Не малко винени експерти също предпочитат услугите на туроператори да организират посещението им на такива изложения и фестивали. Всяка промяна на датите води до негативни последствия за организаторите на винени пътешествия. Обявяването на дати няколко месеца преди ивента е в ущърб на всички по веригата.  Разбира се, е ситуацията, в която се намираме, отлагането на събитията  за други дати само може да ни радва.

Единственото събитие, което прави изключение е Трифон Зарезан, макар и то да има своите варианти за честване, но никой не се сърди за съвпадението в датите. Многобройни регионални чествания имаше тази година, някои по-добре промотирани и организирани от други, но всички те се радваха на завиден интерес от винени туристи.

Всички тези туристи, български или чуждестранни, носят позитиви и за целия регион, в който е организирано събитието, запазвайки нощувки, вечеряйки в местните ресторанти, обикаляйки местните забележителности, предизвиквайки интереса на други хора, чрез споделяне на преживяването си в социалните мрежи. Освен текущата консумация на услугата, тези изложения повишават интереса на винените любители към посещения в избите, естествено ако самите винарни са съумели да ги привлекат с услугите, които предлагат.

Explore wine tourism by night

Има прекрасни винени барове/магазини в България, макар и броят им да не е задоволителен, но с богатата си и по-скоро интересна винена селекция и дегустациите, които организират, те са достойни дейци в името на българското вино и винен туризъм! Много често те са единствените винени места посетени от туристи, любопитни да опитат и опознаят българското вино, а понякога именно човекът зад бара убеждава тези туристи да посетят винарска изба в региона. Не веднъж съм посрещала чужденци по препоръка на винен бар, който са посетили. И обратното, разбира се. Шеговито можем  да кажем, че голяма част от градски винени местенца представляват винения туризъм „by night”, просто голяма част от тях работят в по-късните часове на деня. Тематичните винени дегустации, които се организират в тях повишават винената култура на българите, запознават ги с вина на нови винарни/винени проекти и ги „предизвикват” да посетят изби, дори организират регионални турове.

Регионалната енотека в Сакар и Виненият дегустационен център във Велико Търново трудно се определят като барове, но имено туристическата им насоченост ги прави толкова ценни. Регионално вино, туризъм и партньорство между избите са думите, които описват тези обекти!

Виното в събитийния туризъм

Когато туристът не може да отиде до избите, избите отиват до туриста! Винените дегустации, презентациите на винарски региони и всякакви участия на виното в семинари, конференции и винени събития трудно се дефинира като винен туризъм, но със сигурност благоприятства за повишаване на интереса към винени турове. А ако съпътстващата програма на участниците в тези конференции е имено еднодневна винена забежка, смело можем да ги причислим към една от проявите на винения туризъм.

Въпреки че COVID-19 поставя всички изби, организатори на събития, туроператори и туристи пред голямо предизвикателство, любовта ни към виното няма да бъде засегната от него и желанието за винени пътешествия ще продължи. Бъдете оптимисти, всички тези събития и чествания ще се подновят, може би в по-различен формат и организация, но те ще продължат да събират на едно място винени любители, ценители, професионалисти и пътешественици!

Автор: Красимира Кодукова – WineTour Maker.com

 

Винени турове с Инфо Пойнт тук: https://www.infopointbg.com/en-catalog-details-40.html

"Хубава си, татковино, име сладко, земя рай..." Два реда, а казват всичко. Неземно красиви места, заредени с много енергия и мистика, богата история и прекрасен фолклор. Да, за всичко това има само една дума - България!

read more

Почти пладне е, а ние стоим под сенките на няколко големи дървета пред входа на гара Септември. От тук започва и нашето различно приключение. На крачка от Родопите сме и чакаме часа, в който ще тръгнем към планината. Този път ще пътуваме с влак и то не какъв да е влак, а единствената теснолинейка в страната по линията Септември-Добринище .Ще пресечем Родопите и ще видим кътчета, които са скрити и не могат да бъдат видяни от шосето.

read more

Странджа - дива и непозната, а същевременно на крачка от големия град. Всеки, дръзнал да потегли по пътищата и пътеките на планината, бива посрещнат от все още непокътната природа, а вдишвайки от въздуха, поема дълбоко в себе си от мистиката и духът й.

read more

Всеки от нас е чувал в часовете по биология, че дърветата са "белите дробове" на нашата планета. Те произвеждат част от жизненоважния за всеки жив организъм кислород. Дърветата образуват биомаса, която служи за храна на много организми, също така осигуряват подслон за птици, влечуги, насекоми и бозайници. Тези, както и ред други причини, вдъхновиха екипа на Инфо Пойнт да се заеме с инициативата "Засей дърво за Зелени Родопи"

read more

Във време на пандемия и домашна самоизолация е време да планираме живота си след карантината. Пътуването сред природата и походите са любимо занимание за голяма част от нас и ние в следващите редове ще ви запознаем с един малко познат, но изключително приятен маршрут. Дестинацията ни е мистичната планина Странджа, където ще се потопим в царството на Зелениката

read more

Ахой! В далечината - остров. Името му означава "Островът на слоновете," но напомня на "Островът на съкровищата". Почти убеден съм, че някъде под всичките тези палми има заровено пиратско имане. Прилича обезпокоително много и на островът от "Джурасик парк" - с голяма денивелация, покрит изцяло с гъста тропическа джунгла, а горе - виснали няколко облака.

read more

Да се разходим заедно в дома на кхмерите и най-големия древен град в света – Ангкор. Когато пътуваме, най-напред правим разчет на средствата, нали така Практични сме! 30 USD - толкова струва електронната виза за Камбоджа. Запазил топлината на слънчев Тайланд, ще го оставя зад гърба си и пристъпвам в съвсем различно място, познало жестоки времена и управници, чието наследство личи навсякъде до днес. Камбоджа е земя на контрастите.

read more
Рим - ден първи
23 February 2020

Едва ли има човек,който поне веднъж в живота си да не е чувал фразата „всички пътища водят до Рим“. Е,аз го бях чувала повече от веднъж и беше невъзможно да устоя на изкушението да се гмурна в дълбините на Вечния град. Беше слънчева ноемврийска утрин когато пристигнах на летище Чампино и се отправих към центъра на града с малък автобус.

read more

Величествена и могъща, закрилница, дом и стихия, Тежка народна песен и писък на гайда, Природна аптека и убежище – История, тракийски светилища, римски пътища Пещери, меандри и сгушени къщи, покрити с тикли – От комините – спирали дим се протягат към небето. Агнетата се прибират от паша и чановете пеят в общ меден глас. Из горите все още звучи лирата на Орфей, смирявал зверове, хора, природа. Самодиви вият кръшни хора на планински поляни А сенки на хайдути заничат из вековните борове, на стража. Стеле се мъгла и аромат на пламък, на родопски клин и марудник, Завити в месал от стари времена. Всичко това - и много повече е Родопа.

read more

От пътуванията ми през годините съм разбрал няколко неща – проучваме и тогава тръгваме. Oбща представа и ръчен багаж е напълно достатъчен за моето бизнес пътуване. Истината е, че след Тунис и Дубай, Йордания не ми е била в топ 10. След няколко дни там, бих я нарекъл привлекателна.

read more

Един работен ден е към своя край, и тъй като все още си е студено и зимно, бързах да се прибера у дома. Налях си малък от любимият джентълмен* (бърбън) и карамелените му нотки бързо ме пренесоха на по-топло място....Тайланд – една страна с много лица, с много усмихнати хора и уникална природа.

read more

Един вълнуващ разказ за едно вълнуващо пътуване из Карибите.

read more
Short travel #Дубай
4 January 2019

Навечерието на Коледа... Хората вече мислят за подаръци, тежки трапези, семейни сбирки... На мен обаче ми е студено и сиво. Ходи ми се някъде! Седя си с чаша от любимото 12-годишно малцово уиски и си мисля: къде е топло, близо и достатъчно екзотично? Египет, ммм, може би... не, Тунис - другия път, Азия е на 12 часа разстояние... Май ще се стоя и тази Коледа в Бургас! Я чакай, а този прехвален Дубай не е ли само на някакви си 5 часа от България? Я да видя билетите по колко са!

read more