Екопътека "В царството на Зелениката", Странджа за два дни от Варна и Бургас

Следваща дата: 11.05.2024 - има свободни места

 

В месеца на цъфтящата Зеленика в Странджа планина

 

Бегликташ - Кондолово - екопътека "В царството на Зелениката" - светилище Камъкът - Малко Търново - водопад Докузак - Бръшлян - Младежко - пчеларска ферма Странджа

 

*От тази екскурзия може да съберете следния брой печати от 100-те Национални туристически обекта: 0 бр

 

 

* Степен на трудност: 3 от 10 - Оценката е субективна и e на база натрупан при провеждане на екскурзията опит. Като пример: 10 е най-високата степен на трудност с най-голямо натоварване (като изкачването на връх Вихрен), 1 е без преход и допълнително физическо натоварване.

Предимството да се разходите с нас: Опитен водач от страна на Инфо Пойнт. Малко и компактна група, съобразяваме темпото, без да бързаме.

Нужна ли е специална екипировка? Не, стандартна туристическа.

- Туристически обувки с грайфер, ветровка, дъждобран и полар, раница и щеки, слънчеви очила и слънцезащитен крем. Храна - протеинови барове, ядки, бързи въглехидрати (шоколад), вода 2 литра, аспирин

За кога е подходяща тази екскурзия?

Всеки в добро здравословно състояние и физическа подготовка. Денивелация средна на ден, дължина за еднодневен преход средно дълга. 

Искаме да подчертаем, че това не е състезание и съобразяваме темпото!

 

 Цена от Бургас: 123лв ( печелиш 1230 точки -събираш точки за карта EliteClub)

Цена от Варна: 139лв ( печелиш 1390 точки -събираш точки за карта EliteClub) 

Вземи тази екскурзия безплатно с карта Eliteclub на Инфо Пойнт.

Как може да се сдобиеш с карта Eliteclub може да разбереш тук: ТОЧКИТЕ

Виж повече за Картите Eliteclub тук: ELITECLUB

 

Поради специфика на терена това приключение има такса* „Труден терен“ в размер на: 2лв

*Притежателите на диамантена карта Eliteclub са освободени от таксата.

*Притежателите на златна карта Eliteclub заплащат 50% от таксата.

*Повече за Картите и отстъпките с нея може да прочетете тук: КАРТИТЕ

Таксата се заплаща на място по време на събитието.

 

 

Описание на програмата:

 

I-ви ден

5:00 ч Отпътуване от Варна (Катедралата)

7:30 ч Отпътуване от Бургас

8:30 ч Посещение на Бегликташ

10:30 ч Отпътуване

11:30 ч Пристигане в село Кондолово и поход по пътеката в Царството на Зелениката

15:00 ч Отпътуване

15:30 ч Посещение на скално светилище Камъкът

17:00 ч Отпътуване към  Малко Търново

17:30 ч Настаняване в хотел

 

II-ри ден

8:00 – 9:00 ч Закуска (при наличност)

9:00 ч Отпътуване

9:15 ч Посещение на Водопад Докузак

10:00 ч Отпътуване

10:15 ч Посещение на Архитектурен резерват село Бръшлян.Разглеждане на селото ,килийното училище и църква „Свети Димитър“

12:15 ч Отпътуване

12:45 ч Поход по екопътека Пещери и извори на река Младежка- село Младежко

15:30 ч Отпътуване

16:00 ч Посещение на Пчеларска Ферма Странджа ,село Индже Войвода

17:30 ч Отпътуване

18:30 ч Пристигане в Бургас, + 2,5 часа до Варна

 

Възможна отмяна на пътуването при неблагоприятно време  ( буря, обилен снеговалеж и други ).

При липса на основни елементи, от туристическата екипировка, е възможно да не бъдете допуснати до мероприятието. 

Описание на посещаваните обекти:

 

В Царството на Зелениката

Познавателният маршрут „В Царството на зелениката“ тръгва от село Кондолово на север и се спуска към Мързевски дол през вековна дъбово-букова гора. Продължава надолу по десния бряг на дола по стар коларски път, над който се надвесват вечнозелените храсти на странджанската зеленика. По бреговете на дола могат да се видят още някои типични за района лавровишня, подезичест залист, колхидски джел и др.

Маршрутът пресича няколко пъти Мързевски дол и го напуска със стръмно изкачване през вековна букова гора с храсти от странджанска зеленика. Включва се в стар горски път и достига старата овощна градина. От там се завръща в село Кондолово. При посещение на маршрута се дава възможност за запознаване с над 20 вида растения и животни, като 6 от тях се срещат само в Странджа. По протежение на целия маршрут има обособени 13 информационни точки. На 12 от тях, освен табели с информация за конкретни видове и процеси в природата, са създадени условия за участие в интерактивни игри, които провокират съобразителността и знанията и добавят още конкретни познания за уникалната странджанска природа.

Странджанската зеленика спада към род Рододендрон (в България от този род има само още един вид – алпийската роза), сем. Пиренови (Ericaceae).

 

Бегликташ

Образуван в резултат на скално изветряне и видимо дооформян от човешки ръце, естественият ансамбъл от сиенитни блокове Беглик Таш е сред най-големите древни мегалитни светилища у нас.

 

Пчеларска ферма Странджа

"Ние сме Ралица и Димитър и сме собственици на Пчеларска ферма Странджа. Основахме я 2009 година, днес освен, че имаме четирима наследника, стопанството ни притежава и 2200 кошера с пчелни семейства, разположени в 32 пчелина из прекрасната Странджа планина. Също така се грижим за над 7000 дка земеделски земи и пасища, зеленчукови и овощни градини. Отглеждаме и различни селскостопански животни. Грижим се за всичко във фермата ни, по най-добрия и естествен начин. Потопете се в нашия свят виртуално и се запознайте с работата ни..."

 

Село Кондолово

Кондолово е село в Югоизточна България. Селището е с много стара история. Според преданието населението на Кондолово произхождало от жителите на някогашната Урдовиза, които напуснали крайбрежието и се заселили в гъстите гори на запад, за да се спасят от морски разбойници - лазите. 

 

Екопътека "В царството на Зелениката"

Маршрутът пресича няколко пъти Мързевски дол и го напуска със стръмно изкачване през вековна букова гора с храсти от странджанска зеленика. Включва се в стар горски път и достига старата овощна градина. От там се завръща в Кондолово. При посещение на маршрута се дава възможност за запознаване с над 20 вида растения и животни, като 6 от тях се срещат само в Странджа. По протежение на целия маршрут има обособени 13 информационни точки. На 12 от тях, освен табели с информация за конкретни видове и процеси в природата, са създадени условия за участие в интерактивни игри, които провокират съобразителността и знанията и добавят още конкретни познания за уникалната странджанска природа.

 

Светилище "Камъка"

Намира се в Странджа между Малко Търново и Граматиково. Представлява съвупност от отвесни скали (гъби) с интересни форми и скална площадка по която има т. нар. соларни кръгове. „Камъка“ се използвал като светилище по времето на траките. Това е една от най-популярните туристически дестинации в района и е сред „задължителните“ дестинации за гостите. Едно от предимствата на обекта е, че е лесно достъпен, а  пешеходният преход е съвсем кратък.

 

Малко Търново

Малко Търново е най-голямото населено място на територията на живописната Странджа планина. Намира се на 76 км южно от Бургас, на 56 км югозападно от Царево, на 470 км югоизточно от София и на 7 км от границата с Република Турция. Градът се намира на територията на природния парк „Странджа”, който опазва уникална природа и предлага разнообразни възможности за екологичен туризъм.
Регионът е бил населяван от дълбока древност. Много легенди се разказват за тракийски царе, крепости и скрити съкровища. Историческото и етнографско богатство на града и региона е добре представено в обектите на Историческия музей в Малко Търново.

 

Водопад Докузак

Самото име "Докузак" означава 9 извора. Районът около водопада е със статут на защитена местност от 1991 г. в рамките на ПП "Странджа". Местността обхваща красив карстов район при р. Докузак, с малкия едноименен водопад и непресъхващите девет извора. По поречието й има места за отдих и риболов. До самия водопад също има изграден заслон с огнище. Защитената местност „Докузак” е обявена с цел опазване на естествено находище на кримски чай (Sideritis syriaca). Тук се намира най-компактното от разпръснатите в околността негови естествени находища.

 

Село Бръшлян

Бръшлян в Странджа планина е известно, като селото с най-много запазени стари къщи – представители на странджанската архитектура през XVIII-XIX век. Обявено е за архитектурен резерват и за пълноценна среща с миналото могат да бъдат разгледани и килийното училище, както и църквата Св. Димитър, която е една от най-старите запазени в Странджа – построена през XVII век. 

 

Екопътека "Пещери и извори на река Младежка"

Природната забележителност „Пещерите и изворите на река Младежка” се намира до едно от най-малките села в Странджа – с.Младежко. От селото до изворите на реката има живописен и лек пешеходен маршрут от около 1 км като през цялото време се върви по поречието й. Надвисналите над бистрата река дървета, стръмните скали, бликащите извори и множеството пещери правят мястото любимо за много туристи.

 

 

Офертата включва:

- Транспорт с лицензиран автобус;

- Водач от туристическата агенцията по време на пътуването; 

- Туристическа застраховка с лимит на отговорност 1000лв за лица до 70 ненавършени години (лица над 70г не се застраховат);                                                                                                                 

- Нощувка в хотел 2*;

- Закуска - при наличност.

 

Офертата не включва:


- Входни такси на посещаваните обекти;

- Разходи от личен характер;  

-Самотоятелно настаняване - 35 лв на нощувка;                                                                                                                    

-Застраховка "Отмяна на пътуване" (Покриват се заплатените предварително разходи по договорза организирано пътуване, които не могат да бъдат възтановени от Туроператора, в случай на събития поради които Застрахованият не може да осъществи пътуването, в размер на договорения лимит).

 

Допълнителна информация:

*Възможност за отпътуване от - Варна,Обзор,Свети Влас, Слънчев Бряг, Несебър, Равда, Ахелой,Поморие и Сарафово                                                                                                                                                           

* Необходими документи – валидна лична карта;                                                                                     

* Записване и начин на плащане: 50 % депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване; доплащане – до 3 дни преди датата на отпътуване;

Минимален брой за осъществяване на пътуването – 15 пълноплащащи туристи;

Срок за уведомление при неосъществяване на пътуването от страна на агенцията поради недостатъчен брой записани туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.

* Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване;

* За Ваша по-голяма сигурност е препоръчително е да си направите планинска застраховка!  

За резервации +359889150480

* Забележка: Фирмата си запазва правото да промени цената при: промяна на транспортни разходи /горива/, летищни, пристанищни и други такси; промяна с повече от 5% на валутния курс в периода между сключване на договора и отпътуването;непредвидено покачване на цените от страна на партньорите ни, както и в други обективно наложителни случаи. При поскъпване на горивата,Фирмата си запазва правото да повиши цената на транспорта за предстоящи пътувания, независимо кога са резервирани и платени. Срок на уведомяване при настъпване на гореспоменатите обстоятелства - 7 дни.

123,00 BGN
The product is added to shopping cart
Price: 123,00 BGN
Please choose: