Съкровищата на Родопите - Златоград - екскурзия за 2 дни!

Исторически музей Кърджали - Харман Кая - Татул - Етнографски комплекс Златоград - Каменни гъби

 

При група над 5 човека 10% отстъпка!

 

Обща дължина на маршрута от Бургас 690км, от Варна 950км, от София 720км

 

 Придружител от страна на Инфо Пойнт по време на пътуването.  Трансферен бус с комфортни седалки.

Обща дължина на маршрута от Бургас 700км

Обща степен на трудност 3* от 5* - подходяща за хора в нормално физическо здраве. 

Необходими топли зимни дрехи и здрави обувки по време на кратките преходи.

 

Програма:

 

1-ви ден

07:00 отпътуване от Бургас, Младежки дом посока Момчилград

08:00 кратка пауза на магистрала Тракия за кафе и отмора

10:30 достигане Исторически музей Кърджали и възможност за посещение - вход не включен в цената 5лв възрастен /2лв деца, обзорна беседа в цената включена

11:30 отпътуване за светилището Харман Кая

12:30 достигане до праисторическия комплекс и свободно време за снимки и трупане на емоции и енергия (кратък планински преход)

13:30 отпътуване посока Татул и свободно време (кратък планински преход)

14:45 отпътуване посока Момчилград и време за късен обяд

16:00 отправяме се към град Златоград 

17:30 достигане до хотела в Златоград, настаняване и свободно време

19:30 опционално възможност за групова вечеря срещу заплащане

 

2-ри ден

08:00 - 09:00 закуска и освобождаване на хотела

09:00 - 10:30 разходка из етнографския комплес с беседа включена в цената ( вход не е включен 3лв възрастен и 1,5 ученици)

10:30 - 12:00 свободно време за разходка

12:00 - 13:00 възможност за обяд 

13:00 отпътуване посока Кърджали и посещение на Каменните гъби

14:30 време за снимки и разходка

15:00 отпътуване за Бургас с кратка пауза по пътя.

19:00 приблизително време на пристигане в град Бургас.

Часовете са ориентировъчни - съобразяваме се със зимната обстановка на пътя и ограниченията за движение.

 

Описание на посещаваните обекти:

 

Регионалният исторически музей в Кърджали

Регионалният исторически музей в Кърджали е създаден през 1965 г. с цел да проучва, съхранява и популяризира културно-историческото наследство в Източните Родопи. Днес, той е утвърдена институция с ръководни, координиращи и изпълнителски функции. Осъществява научно-изследователска, събирателска, фондова, експозиционна и популяризаторска работа Oсновният му фонд включва над 40 000 културни ценности, свързани с историята и природата на Източните Родопи. Музеят се помещава в уникална сграда, обявена за архитектурен паметник на културата с национално значение през 2005 г. Тя е разположена сред красив парк, където растат над 30 екзотични растителни вида. Сградата е построена в периода 1922–1930 г. 

След извършена адаптация, площта й е организирана на 3 етажа, в 30 експозиционни зали, в които се поместват експозициите на отдел Археология, Етнография и Природа.

Сградата на музея и експозициите в него са достъпни за хора в неравностойно положение.

 

Харман Кая

Харман кая е едно от най-мащабните скално-изсечени тракийски светилища в Родопите. Намира се в землището на село Биволяне. Мегалитният комплекс се е развил около малка естествена пещера с дълбочина 7 м. Срещу входа на пещерата е намерена керамика от енеолита, а от двете и страни са изсечени трапецовидни ниши. В скалния склон над реката е издълбана гробница. В подножието на платото има още една карстова пещера, с дълбочина 20 м, със следи от обработка.

 

Татул

Един от най-величествените мегалитни паметници, открити по нашите земи, е Тракийското светилище край село Татул, община Момчилград. То се намира само на 200 м от селото и на около 15 км от Момчилград.

Светилището представлява скален масив, а върхът му - пресечена пирамида. Комплексът се състои от два саркофага, четириъгълно легло за главния олтар и триметров кладенец. Датиран е от края на V и началото на ІV хил. пр.Хр. За това свидетелстват намерените глинени съдове в региона.

Скалната пирамида и гробниците около нея са оформени през ХVІІІ – ХІ в. пр.Хр., когато светилището преживява своя първи голям разцвет. Наоколо е оформен кръг от глинени олтари, върху които са извършвани жертвоприношенията. Открити са стотици култови предмети – глинени човешки идоли и прешлени за вретено, модели на съдове, предмети от бронз, изображения на Бога Слънце.

При разкопките през 2004 – 2007 г. са намерени и уникални предмети от глина, свързани със слънчевия култ – три колела за макети на Небесна колесница и част от златна маска.

 

 

Етнографски комплекс Златоград

Етнографски комплекс Златоград отваря врати през 2001г. в Стария град. Запазил възрожденския си облик, кварталът е архитектурен резерват. Хубави бели 150-годишни къщи, кръгли комини, прохладни чардаци, калдаръмени улички – това е старият град – и съвсем естествено в него е намерил място Етнографският комплекс.

Занаятчийските работилници са 9 и в тях са възстановени характерните за региона занаяти – гайтанджийство, терзийство, тъкачество, сарачество, дърворезба, грънчарство, ножарство, златарство и цървулджийство. Посетителите не само могат да наблюдават работния процес на майсторите, но и да опитат да изработят нещо.

В една от най-хубавите къщи в квартала се помещава и Археолого-етнографския музей. Обикновено обиколката завършва в кафене Стария град, където туристите се наслаждават на атрактивно поднесено въртяно кафе, приготвено на нагорещен пясък и подсладено със златоградска баклава с локум.

 

Каменни гъби

Природният феномен Каменни гъби (известен още като Скални гъби) е разположен на около 1 km северно от село Бели пласт, до самия път между Хасково и Кърджали. Местните го наричат Мантаркая.

Скалните образувания с формата на гъби са изваяни в риолитови вулкански туфи. Розовият цвят се дължи на минерала клоиноптилолит, а сините и черните петна са от манганови конкреции. Зеленикава багра идва от минерала селадонит. Самите скали са високи до 2,5-3 m.

Местността с площ 3 ha, в която се намират скалните формации, е обявена за природна забележителност на 13 май 1974 г. по силата на заповед №РД-552 на Министерство на околната среда и горите. В защитената местност могат да се наблюдават интересни видове птици: орел змияр, египетски лешояд, червенокръста лястовица, испанско и обикновено каменарче.

 

 

Офертата включва:
 

- Транспорт с лицензиран автобус от Бургас;

- Водач от агенцията по време на пътуването;                                                                                               

- Нощувка със закуска в Златоград хотел 2*/3*

- Туристическа застраховка с лимит 1000лв за лица на възраст до 70 ненавършени години (лица над 70г не се застраховат).


Офертата не включва:

- Входни такси на посещаваните обекти                                                                                                             

- Разходи от личен характер

- Застраховка "Отмяна на пътуване" (Покриват се заплатените предварително разходи по договорза организирано пътуване, които не могат да бъдат възтановени от Туроператора, в случай на събития поради които Застрахованият не може да осъществи пътуването, в размер на договорения лимит.)

 

Допълнителна информация:

*Възможност за отпътуване от - София, Варна, Обзор, Свети Влас, Слънчев Бряг, Несебър, Равда, Ахелой, Поморие и Сарафово
* Необходими документи – валидна лична карта;
* Записване и начин на плащане: 50 % депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване; доплащане – до 3 дни преди датата на отпътуване;
Минимален брой за осъществяване на пътуването – 15 пълноплащащи туристи;
Срок за уведомление при неосъществяване на пътуването от страна на агенцията поради недостатъчен брой записани туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.
* Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване;

За повече информация +359889150480

 

 

 

 

 

foto: Ivaylo Russev Photography

105,00 BGN
The product is added to shopping cart
Price: 105,00 BGN
Please choose: