Съкровищата на югоизточна България и Златоград - екскурзия за 2 дни!

13.11.2021 година

Каменни гъби - Исторически музей Кърджали  - пеещата часовникова кула - църква Успение Богородично - Етнографски комплекс Златоград - скален ансамбъл "Каменна сватба" - статуята на Богородица

 

Обща дължина на маршрута от Бургас 690км, от Варна 950км

 

 Придружител от страна на Инфо Пойнт по време на пътуването.  Трансферен бус с комфортни седалки.

Обща дължина на маршрута от Бургас 700км

* Степен на трудност: 1 от 10 - Оценката е субективна и e на база натрупан при провеждане на екскурзията опит. Като пример: 10 е най-високата степен на трудност с най-голямо натоварване (като изкачването на връх Вихрен), 1 е без преход и допълнително физическо натоварване.

 

Цена от Бургас: 116лв ( печелиш 116 точки )

Цена от Варна: 126лв ( печелиш 1260 точки )

Вземи тази екскурзия с точки: с 12000 точки от Бургас и 13000 точки от Варна

Виж повече за точките тук: https://www.infopointbg.com/cashback.html

 

Програма:

 

1-ви ден

07:00 отпътуване от Бургас, Младежки дом посока Златоград

08:00 кратка пауза на магистрала Тракия за кафе и отмора

10:00 посещение на скален феномен "Каменни гъби" - село Бели пласт

11:30 достигане Исторически музей Кърджали и възможност за посещение - вход не включен в цената 5лв възрастен /2лв деца, обзорна беседа в цената включена

12:30 отпътуване посока известната "пееща часовникова кула" в центъра на Кърджали и обяд ( не е включен в пакета )

14:00 достигане до храм " Успение Богородично" и свободно време за разходка - изключително живописен

 

15:00 отправяме се към град Златоград 

16:30 достигане до хотела в Златоград, настаняване и свободно време

19:30 опционално възможност за организирана вечеря срещу заплащане

 

2-ри ден

08:00 - 09:00 закуска и освобождаване на хотела

09:00 - 10:30 разходка из етнографския комплес с беседа включена в цената ( вход не е включен 3лв възрастен и 1,5 ученици)

10:30 - 11:30 свободно време за разходка

11:30 отпътуване посока скален ансамбъл "Каменна сватба"

13:00 - 14:00 кратък преход и време за снимки на този уникален природен феномен

14:00 отпътуване за Хасково

15:00 - 16:30 разглеждане на статуята на Богородица и свободно време за обяд

19:30 пристигане в Бургас *( + 2 часа до Варна )

 

Часовете са ориентировъчни 

 

Описание на посещаваните обекти:

 

Регионалният исторически музей в Кърджали

Регионалният исторически музей в Кърджали е създаден през 1965 г. с цел да проучва, съхранява и популяризира културно-историческото наследство в Източните Родопи. Днес, той е утвърдена институция с ръководни, координиращи и изпълнителски функции. Осъществява научно-изследователска, събирателска, фондова, експозиционна и популяризаторска работа Oсновният му фонд включва над 40 000 културни ценности, свързани с историята и природата на Източните Родопи. Музеят се помещава в уникална сграда, обявена за архитектурен паметник на културата с национално значение през 2005 г. Тя е разположена сред красив парк, където растат над 30 екзотични растителни вида. Сградата е построена в периода 1922–1930 г. 

След извършена адаптация, площта й е организирана на 3 етажа, в 30 експозиционни зали, в които се поместват експозициите на отдел Археология, Етнография и Природа.

Сградата на музея и експозициите в него са достъпни за хора в неравностойно положение.

 

Часовникова кула, град Кърджали

 Часовниковата кула е построена през 1931 г. и се намира на една от емблематичните сгради срещу Паметника на освободителите в центъра на града.
Часовниковият механизъм е пуснат в ход на 3 март 1978 г. На всеки кръгъл час от 6:00 до 22:00 часа, 17 български патриотични песни мерят времето вече 35 години. В репертоара на градския часовник има и специални програми – например на 24 май, на всеки час пее "Върви, народе възродени". Това кърджалийско чудо е творение изцяло на родолюбиви родопчани.

 

Храм "Св. Успение Богородично"

Храмът "Св. Успение Богородично" се намира в квартал "Гледка" в град Кърджали. Светата обител включва църква и манастир. Църквата представлява трикорабна базилика, датираща от ХХв, действащ храм, паметник на културата. Интересна е цветовата гама на стенописите - смесването между синьо и жълто е често използвано при изобразяването на християнски символи в Близкия изток.

В църквата се съхранява частица от кръста на Христос, открита в реликвариум при разкопки на Перперикон през 2002 година.

 

Етнографски комплекс Златоград

Етнографски комплекс Златоград отваря врати през 2001г. в Стария град. Запазил възрожденския си облик, кварталът е архитектурен резерват. Хубави бели 150-годишни къщи, кръгли комини, прохладни чардаци, калдаръмени улички – това е старият град – и съвсем естествено в него е намерил място Етнографският комплекс.

Занаятчийските работилници са 9 и в тях са възстановени характерните за региона занаяти – гайтанджийство, терзийство, тъкачество, сарачество, дърворезба, грънчарство, ножарство, златарство и цървулджийство. Посетителите не само могат да наблюдават работния процес на майсторите, но и да опитат да изработят нещо.

В една от най-хубавите къщи в квартала се помещава и Археолого-етнографския музей. Обикновено обиколката завършва в кафене Стария град, където туристите се наслаждават на атрактивно поднесено въртяно кафе, приготвено на нагорещен пясък и подсладено със златоградска баклава с локум.

 

Каменни гъби

Природният феномен Каменни гъби (известен още като Скални гъби) е разположен на около 1 km северно от село Бели пласт, до самия път между Хасково и Кърджали. Местните го наричат Мантаркая.

Скалните образувания с формата на гъби са изваяни в риолитови вулкански туфи. Розовият цвят се дължи на минерала клоиноптилолит, а сините и черните петна са от манганови конкреции. Зеленикава багра идва от минерала селадонит. Самите скали са високи до 2,5-3 m.

Местността с площ 3 ha, в която се намират скалните формации, е обявена за природна забележителност на 13 май 1974 г. по силата на заповед №РД-552 на Министерство на околната среда и горите. В защитената местност могат да се наблюдават интересни видове птици: орел змияр, египетски лешояд, червенокръста лястовица, испанско и обикновено каменарче.

 

Каменна сватба

Природният феномен Вкаменената сватба (Каменна сватба) се намира на 5 км източно от центъра на град Кърджали, край село Зимзелен. Разположен е на площ от около 40 дка и е обявен за защитен обект през 1974 г. Наред с намиращите се край село Бели пласт Каменни гъби, тя е едно от най-интересните скални образувания от т.нар. Кърджалийски пирамиди, разположени по ридовете Каяджик и Чуката в Източните Родопи.

Най-впечатляващи са две 10-метрови скали, наподобяващи прегърнати младоженци.

Според научните хипотези Вкаменената сватба е започнала формирането си преди 40 милиона години вследствие на подводна вулканична дейност, от която са се образували скалите риолитови туфи.

 

Статуя на Богородица, град Хасково

Най-високата в света статуя на Пресвета Дева Мария с Младенеца е издигната с почит, любов и признателност към Божията майка. Монументът е открит през 2003 г. с водосвет от митрополит Арсений. През 2005 г. е вписан в книгата Световните рекорди на Гинес, а от 2009 г. е и в листата на Стоте национални туристически обекта на България. Автори на статуята са Петьо Александров, Никола Стоянов и колектив. Изработена е от полимер-бетон и тежи 120 тона. Общата височина на монумента е 32,8 м, а притегателното му излъчване се допълва от изградения вътре в основата му параклис Рождество Богородично. От хълма Ямача, на който се извисява статуята, се разкрива запленяваща панорама на целия град. Идеята за построяването на Монумент Пресвета Богородица се осъществява изцяло с дарения от хасковската общественост. Символът не е избран случайно – Божията Майка винаги се е считала за покровителка на града. В хилядолетната му история Рождество Богородично се е почитал като един от най-големите празници, а с решение на Общинския съвет 8 септември става и Ден на Хасково. 

 

Офертата включва:
 

- Транспорт с лицензиран автобус от Бургас;

- Водач от агенцията по време на пътуването;                                                                                               

- Нощувка със закуска в Златоград хотел 2*/3*

- Туристическа застраховка с лимит 1000лв за лица на възраст до 70 ненавършени години (лица над 70г не се застраховат).


Офертата не включва:

- Входни такси на посещаваните обекти                                                                                                             

- Разходи от личен характер

- Застраховка "Отмяна на пътуване" (Покриват се заплатените предварително разходи по договорза организирано пътуване, които не могат да бъдат възтановени от Туроператора, в случай на събития поради които Застрахованият не може да осъществи пътуването, в размер на договорения лимит.)

 

Допълнителна информация:

*Възможност за отпътуване от - София, Варна, Обзор, Свети Влас, Слънчев Бряг, Несебър, Равда, Ахелой, Поморие и Сарафово
* Необходими документи – валидна лична карта;
* Записване и начин на плащане: 50 % депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване; доплащане – до 3 дни преди датата на отпътуване;
Минимален брой за осъществяване на пътуването – 15 пълноплащащи туристи;
Срок за уведомление при неосъществяване на пътуването от страна на агенцията поради недостатъчен брой записани туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.
* Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване;
*От тази екскурзия може да съберете следния брой печати от 100-те Национални туристически обекта: 2 бр

За повече информация +359889150480

 

 

116,00 BGN
The product is added to shopping cart
Price: 116,00 BGN
Please choose: